Šta su me naučili najveći izazovi iz 2018.?

šta su me naučili najveći izazovi iz 2018 - snovi u koferima

Verujem da napretka nema bez izazova. Neki nam se nameću, a neke treba sami sebi da postavimo kako bismo napredovali. Baš zbog toga, moja cela 2018. mogla bi da stane u rečenicu “Počni pre nego što si spremna!”. Upuštala sam se u projekte koji su mi pokazali koliko mogu, šta želim da radim i u kom pravcu dalje da se razvijam. Ili šta ne želim, što je podjednako važan uvid. 

Pored toga, 2018. pamtiću po tome što sam se konačno rešila perfekcionizma i unutrašnjeg kritičara koji je uvek imao nešto da mi prigovori i spreči da krenem u akciju. Kao što sam pisala u tekstu Zašto je perfekcionizam najveći neprijatelj tvoje kreativnosti DOBRO JE DOVOLJNO DOBRO i to je sada jedina maksima kojom se rukovodim. Zato vam prenosim iskustva koja su mi dokazala da treba početi pre nego što smo spremni, ne čekati idealni momenat za prvi korak, ne smišljati izgovore već  analizu zameniti akcijom!

KREATIVNI IZAZOV “PIŠEMO ZAJEDNO”

U januaru 2018. organizovala sam izazov iz kreativnog pisanja sa idejom da pišemo lekcije za 2018. Zadatak je bio da mi šaljete tekstove od najviše 150 reči, a da ih ja korigujem sa predlozima za slikovitije i preciznije izražavanje. Proces je trajao oko 10 dana, a ja sam sa vama razmenila preko 200 mejlova kako bismo došli do najbolje moguće verzije vaših tekstova. Stizali su mi tekstovi iz celog regiona, a učestvovali su blogeri, kao i oni kojima se svidela tema i prilika da pišu. Tekstove sam rasporedila u dva posta koje možete čitati ovde i ovde.

Zahvaljujući ovom iskustvu, shvatila sam koliko uživam u mentorskom procesu. Pored toga, fidbek me uverio da konsultacije i korekcije teksta postanu deo radionice Kreativno pisanje na internetu. Neki od vas po prvi put su videli kako se tekst transformiše: od prve varijante kada niste sigurni šta želite da kažete, do finalne kada ostaje samo suština. Kao što kažem na radionicama, najveći izazov je iscediti tekst, odbaciti viškove i ostaviti samo ono bez čega tekst ne može.

 

utisci o kreativnom izazovu - šta su me naučili najveći izazovi iz 2018

Posebno mi je drago što su dve učesnice izazova u 2018. pokrenule svoje blogove o ostisnule se u avanturu kreativnog pisanja na internetu: Lena Stefanović koja piše Vodič kroz svet studiranja i putovanja i Sara Kovačević koja piše blog Travelarchitect o putovanjima, arhitekturi i umetnosti. 

KONFERENCIJA FEAR & FAIL

Sama sam se prijavila za učešće. Nekoliko puta sam prisustovala ovim konferencijama i poželela da ispričam svoju priču. Koncept je takav da dva govornika imaju po 15 minuta da u 5 fotografija prenesu momente koji su obeležili njihov život. Drugi deo namenjen je razgovoru sa publikom i sve se dešava u vrlo intimnoj atmosferi u malom krugu ljudi. U pripremama mi je pomogla Ana Lazarević, osnivačica i organizatorka ovih konferencija u Beogradu koje se već nekoliko godina održavaju širom Evrope.

Činilo mi se da će biti lakše. Da neću toliko emotivno doživeti proces pripreme kao i samu konferenciju. Međutim, u toku prezentacije sam zaplakala prisećajući se nekih momenata života u Madridu. Dobila sam aplauz, ovacije i podršku kakvu nisam očekivala. Naučila sam da je strah moj saveznik, da je autentičnost jedini cilj koji želim da sledim, da nije poenta biti drugačiji nego biti svoj.

Fear & Fail konfrencija - mart 2018 - šta su me naučili najveći izazovi iz 2018

PRODAJNA STRANICA I VIDEO ZA RADIONICU

Pokrenula sam radionice kada nisam imala prodajnu stranicu ni jasan plan promocije. Bila sam svesna da treba da napredujem na tom planu i zasukala rukave. U aprilu sam savladala strukturu prodajnog videa u čemu mu je pomogla radionica Stanislava Miljanovića Video za biznis, a zatim smo ga zajedno snimili. Prodajna stranica radionice sada sadrži sve informacije u pisanom i video formatu. Istovremeno smo napravili proces automaziacije prijava što je meni i polaznicima mnogo olakšalo proces.

Tada sam se prvi put oprobala u snimanju profesionalnog videa.  Stanislav mi je dao korisne savete, ohrabrio me, naučio mnogo toga o takozvanom prodajnom levku, definisanju ciljne grupe, prezentaciji proizvoda i usluga na društvenim mrežama. Tek tada sam shvatila koliko su radionice složen posao, ali sam rekla da zbog toga neću odustati i da mi neće biti teško da učim i da se usavršavam. Uvek će biti prostora za napredak. Ma koliko ponekad bilo zamorno, to je najveća prednost ovog posla!

RADIONICA NA PIJACI “OD ISKUSTVA DO TEKSTA”

U maju mi padne na pamet da organizujem radionicu na pijaci! Krenu mi žmarci kroz telo, osmeh ne silazi sa lica. To je bio pokazatelj da je to prava stvar. Bila sam svesna da će ljudima biti čudno jer niko ništa slično nije radio u Srbiji, a možda ni u regionu. Zbog toga mi je izazov bio još veći. U Amsterdamu, Barseloni i drugim evropskim gradovima, postoje edukativni i turistički programi (takozvani “experience”) koji su zasnovani na aktivnostima kroz koje se uči, ali po meni nema ništa logičnije nego kreativno pisanje učiti na ulicama.

I desi se radionica na pijaci Kalenić. Nasmejana grupa devojaka šetala je kroz pijacu gde smo skupljale materijal za pisanje, snimale, slikale, a onda produžile u restoran Miamiam, jedno od najzanimljivih mesta u Beogradu za koje znam i koji sam pažljivo birala za ovu priliku. U tom spoju sirove hrane sa pijace i gastronomskih đakonija, nastale su neke sjajne priče na blogovima i društvenim mrežama. Maja Mitrović je zabeležila najlepše momente i napravila video.

Šta sam shvatila? Koliko god vam se činilo uvrnuto, uradite ono što vam izaziva leptiriće u stomaku. Možda će vam reći da je ludo, smelo, ali ako je to ono što vas pokreće, onda nećete pogrešiti!

FOTOGRAFISANJE I NEISPRIČANE PRIČE

U toku leta sarađivala sam sa nekoliko fotografa  i istovremeno započela serijal postova na instagramu #neispricaneprice. To je bio moj način da vam skrenem pažnju na važnost pričanja i deljenja ličnih iskustava.

Nema velikih ni malih tema za pisanje. Sigurna sam da je svačija priča vredna deljenja jer svako od nas ima jedinstvenu kombinaciju talenata, znanja i veština. U tom serijalu delila sam procese kroz koje sam prolazila, uvide do kojim sam došla, velike i male strahove, uverenja kroz koja sam promenila.

Mnogo više sam uživala u pisanju jer se nisam obazirala na to šta drugi očekuju od mene da pišem, nego da prvenstveno ja uživam. Isto se odnosi i na fotografisanje. Nisam htela slike za laptopom, dok sedim i pišem ili dok predajem na radionici, nego da pokrenem teme koje sam smatrala važnim i korisnim za druge. Sudeći po vašim reakcijama, komentarima i porukama, nisam pogrešila.

SNIMANJE CONTENT VIDEA

Mnogi su mi govorili da je danas video neophodan “ako mislimo nešto ozbiljnije da uradimo”. Stalno sam to odlagala. Te ne znam o čemu da pričam, odakle da krenem, nemam kameru… Milion izgovora. I u avgustu Maja Mitrović i ja napravimo prvi kontent video za moj YouTube kanal. Odabrala sam temu koja je ove godine za mene bila najvažnija, razvoj kreativnosti. Pored toga, na sliču temu pisala sam u ovom tekstu.

Video, naravno, nije savršen! I ne mora da bude. I Maja i ja smo mu našle mnogo mana, ali još jednom se pokazalo da je dobro dovoljno dobro, da je sprovedena ideja važnija nego nacrt na papiru. BIlo mi je bitno da testiram koliko me snimanje zanima, da li je to zaista neophodno, da li mi prija… I šta se desi? Do kraja godine ne snimim više ništa jer mi se jednostavno nije snimalo.

Ne morate da se rukovodite statistikama i trendovima. Radite ono što vam se radi, kada vam se radi.  Pisanje i dalje ima veliku vrednost, ma koliko vas ubeđivali u suprotno.

MENTORSTVO U STORITELINGU

U avgustu sam bila mentor za storiteling učesnicima konkursa Social Impact Award. Radi se o projektu koji podržava mlade preduzetnike sa biznis idejama koje mogu da doprinesu rešavanju nekih važnih društvenih pitanja. Neki od projekata bili su namenjeni reciklaži, humanitarnim akcijama, ili poboljšanju signalizacije u železničkom saobraćaju.  Moj zadatak bio je da finaliste programa obučim da ispričaju svoju preduzetničku priču u videu od najviše 90 sekundi. Prvo sam im održala onlajn radionicu, a zatim smo imali konsultacije i korekcije scenarija koje je svaki tim pisao svoj video.

Da li sam bila spremna za ovaj izazov? Ne sasvim. Do tada se nisam bavila scenarijem za video, ali sam znala da će sve veštine koje sam do sada stekla biti dovoljne. Uostalom, mogla sam da se spremim. Tako je i bilo. Čula sam sjajne preduzetničke priče mladih ljudi i pomogla im da ih prezentuju, sagledaju svoj potencijal, istaknu najvažnije.

 

NOVOGODIŠNJI MASTERKLAS “VELIKA ČAROLIJA PISANJA”

Divan kraj moje najkreativnije godine do sada! Ponovo sam eksperimentisala! Napravila sam naprednu radionicu za one koji su prošli standardnu i da istovremeno proslavila godinu dana od kako radim ono u čemu najviše uživam. Novi program i vežbe za pisanje, ali ovoga puta u školi enterijera i dekoracije Ideco studio. Birala sam ovaj prostor jer u njemu svakodnevno borave kreativni ljudi, gde se takođe dešavaju radionice o uređenju enterijera koja sam i sama počela da pohađam.

Po čemu još je ovo bila porebna radionica? Zbog novogodišnje i slavljeniške atmosfere služila sam vino koje pravi moja omiljena Vinarija Komuna i makaronse HomeMade Company. Pored toga, kao znak zahvalnosti na podršci, svakoj polaznici spremila sam iznenađenje, mirišljavu sveću Moonlight candles.

Na ovoj radionici primenila sam mnoga znanja koja sam godinama sticala kroz formalno i neformalno obrazovanje, art-terapiju, psihotepiju i razne edukacije. Shvatila sam koliko mogu i koliko tek želim da pružim ljudima koji žele da se usavržavaju u kreativnom pisanju i da razvijaju svoju kreativnost. Ali sam bila beskrajno zahvalna onima koji mi na mom početku ukazali poverenje.

novogodišnji masterklas Velika čarolija pisanja - Ideco škola - 10 najvećih kreativnih izazova iz 2018

Najveći izazov u 2018. svakako je bila istrajnost u radionicama i neprekidno usavšavanje na tom polju. Pisala sam za blog i za instagram više nego ikada ranije, tako da ću je svakako pamtiti po produktivnosti. Pored toga, počela sam više da čitam i istražujem o kreativnom procesu, da se bavim razvojem kreativnosti koje se ne odnosi samo na pisanu reć. To je tema koja mi je u poslednje vreme najzanimljivija i u kojoj ću se dalje usavršavati. Inovativne radionice iz kreativnog pisanja i storitelinga ostaju prioriteti, ali sam sigurna da će svaki naredni izazov da bude dodatna smernica za usavršavanje.

Nadam se da ćete u mom pregledu 2018. pronaći inspiraciju da manje analizirate, više uživate u procesu stvaranja i učenja!

Koji je vaš najveći izazov iz 2018.? Šta ste zahvaljujući njima naučili?

2 Replies to “Šta su me naučili najveći izazovi iz 2018.?”

  1. Draga Jelena, još jednom hvala za svu podršku koju pružas! Prošlogodišnji izazov kreativnog pisanja je bio odlična ideja i pun pogodak! Svaka čast i za sve izazove sa kojima si se suočila u 2018. godini. Verujem da si mnogo toga novog naučila iz njih, a pored toga, i mi ostali možemo mnogo toga korisnog da izvučemo iz ovog teksta. Prava si inspiracija!

    1. Draga Saro, hvala puno na ovom komentaru i što si bila deo moje 2018. I meni znači vaša podrška i velika mi je čast kada mi neko kaže da sam mu inspiracija. Tome se nisam nadala na početku 2018. 😉 Posebno mi je drago što je kreativni izazov bio okidač za blog i sve divne priče koje su na njemu nastale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.