Pokloni koje možete kupiti preko interneta

U vreme praznika svi se trudimo da napravimo sebi i drugima lep ugođaj, da te dane provedemo drugačije i da se oni pamte po lepim iznenađenjima, osmesima i miru. A pokloni su važan deo te praznične atmosfere. U mojoj porodici tradicija je da se pokloni poklanjaju za Božić, ali ove godine decembar mi je doneo toliko lepih stvari (putovanje u Prag i radionica kreativnog pisanja samo su neke od njih) da sam se prepustila talasu dobrih vibracija i odlučila da dragim osobama priredim poklone.

Priznajem da nisam od onih koji žure da digitalizuju mnoge aspekte svakodnevnog života. Od kako je blogovanje postalo moj posao, provodim više vremena na internetu i društvenim mrežama i saznajem za mnoge kreativne ljude, za njihove ideje i proizvode. Bilo da se radi o predavanjima, radionicama, nakitu, kolačima. Više volim da kupujem od malih proizvođača i preduzetnika, da podržim njihov rad i kreativnost, pa sam tako poželela da i novogodišnje poklone biram u skladu sa tim.

Istraživala sam na ineternetu, fejsbuku i instagramu kako bih pojednostavila kupovinu poklona,  izbegla gužve, ali podjednako uživala u darivanju. Živeći u velikom gradu, sve se češće uveravam da je ušteda vremena više nego ušteda novca. Ovo je mojih nekoliko predloga, i verujem da će vam biti od koristi, bilo da kupujete baš za Novu godinu ili za neki drugi povod.

1) NAKIT

Ne poznajem ženu koja ne voli nakit! U nekom obliku, od nekog materijala, u nekoj boji. Neki detalj koji će biti samo njen. ako misilte da možete da prepoznate ukus osobe kojoj kupujete, nakit je uvek dobar izbor za poklon. U poslednje vreme sve je više kreativaca koji se bave izradom nakita po povoljnim cenama. Maja iz Beograda napravila je svoje Umetničko ćoše u kome pravi narukvice sa snažnom porukom. Kaže da su i njena ispiracija putovanja, avanture, ljubav i istraživanje. Motivi koje koristi su kormila i sidro jer su simboli beskonačnosti. Mene ove narukvice zaista podsećaju na putovanja, jednostavne su, baš kao i ljubav. Jednu već imam, a znam i kome ću da poklonim istu ovakvu.

2) VINO

Ako mene pitate, vino je divan poklon za svečanu priliku. Ko ume da prepozna dobro vino i da uživa u njemu, ne samo da ima instančano nepce nego i istančan ukus.  Nije sve jedno kako ćemo i s kim nazdraviti u ponoć ili na bilo koji datum koji nam je značajan. Zato vino treba da bude u skladu sa prilikom i da bude dobar pratilac atmosfere.

View this post on Instagram

Volite li da pijete vino? 🍷 Da li u njemu uživate? Da li vas privlači svet vina? Moji odgovori na sva tri pitanja su potvrdni! 😊 Zašto? Zato što su se vina uvukla u moj život, pa i u kofer, od kada sam istinski počela da uživam u putovanjima. Krenulo je,(a kako bi drugačije u mom slučaju 😆) od Španije, preko Italije, Grčke, Francuske, do Srbije i naših vinskih puteva. Sve zemlje sa bogatom vinskom kulturom, a ja se družila sa ljudima koji su voleli vina i u njima uživali. Nedavno sam odlučila da o vinima učim! Saznala sam da postoji i dobar način za to, a to su radionice koje organizuje @evino.rs. Dakle, učimo, degustiramo, uz pomoć hleba, vode i sira, i kao da putujemo kroz sve te krajeve gde se vino proizvodi jer govorimo o istoriji, geografiji, klimi, sortama… Sa vinom ni putovanje, ni priča nikada ne prestaju! I tako stotinama i hiljadama godina… Živeli! 😊 #vino #vinarija #vina #putovanja #snoviukoferima

A post shared by Jelena Bašević (@snovi_u_koferima) on

Verovatno vam je poznato koliko ja volim vina. Ove godine počela sam da o vinima da učim. U novembru sam bila na jednoj radionici o vinima koju organizuje Mala škola vina. Ono što je za mene novo otkriće jeste njihov sajt na kome možete poručiti vina iz zemlje i regiona i dobiti ih na kućnu adresu. I ne samo to! Ovde možete saznati korisne savete za degustaciju vina, recepte za jela i kombinovanje sa vinima.

Iako više volim crna vina, za novogodišnje praznike izabrala sam penušavi prosecco sa voćnim mirisom. To može biti dobar nagoveštaj promena! 😉 Naručivanje je jednostavno, a dostava na kućnu adresu je besplatna ukoliko ste na teritoriji Beograda.

View this post on Instagram

Prvi dan nove godine. Pravo je vreme za zdravicu! 🍾🥂 Sigurno ste već mnogo toga poželeli sebi i dragim ljudima. Imam i ja mnogo toga da vam poželim, ali u ovom trenutku mi je najvažnije da vas podsetim da je svaki dan posebna prilika, da svaki dan želite, da slavite dobre prilike i prisustvo dobrih ljudi u vašim životima. U ovoj godini učila sam koliko je važno uživati u malim stvarima, u toplini doma, u korisnom razgovoru, u dobrom vinu. Ne kažem da sam naučila, ali bar sam na putu. Ko ume da prepozna dobro vino i da uživa u njemu, ne samo da ima instančano nepce nego i istančan ukus. Zato sam ovu godine odlučila da nazdravim penušavim vinom. Prošla godina to zaslužuje, a već znam da zaslužuje i naredna. 😉 Kako ste vi nazdravili? #snoviukoferima

A post shared by Jelena Bašević (@snovi_u_koferima) on

3) ROKOVNICI

Ove godine sam prvi put sebi kupila ručno rađeni rokovnik. Radi se o rokovnicima Dear Diary Notebooks koje pravi slikarka Maja iz Beograda. Rokovnike uvek kupujem na putovanjima, ali sam poželela da imam jedan iz Beograda, i to ne bilo kakav. Ono što primećujem kod njenih rokovnika i što mi se na prvi pogled svidelo je prefinjenost u izboru boja i dezena.

4) KNJIGE

Knjige su dostupnije nego ikada baš zato što velike izdavačke kuće imaju i prodaju preko interneta, prave popuste i rasprodaje knjiga, a ako baš tražite neke retke knjige, tu je uvek sajt knjizara.com.

Knjige sam više puta preporučivala u toku ove godine. Međutim, volim kada i meni stigne preporuka od čitaoca bloga, tako da vam ovog puta prenosim naslov knjige za koju verujem da će biti okidač promena u 2018. godini! Radi se o knjizi Brajana Trejsija i Rona Ardena, „Moć šarma“. Za nju sam saznala zahvaljujući autorki bloga Publikovanje i već sam je dodala na svoj spisak.

Ove godine sam, po koji zna koji put, na poklon kupila knjigu Milene Jesenske, “Put do jednostavnosti”. Zašto se ovoj knjizi tako često vraćam pisaću vam u nekom od narednih postova sa preporukama knjiga.

I na kraju, nije važno šta ste kupili i koliko ste platili. Nije važno da li poklanjate nešto materijalno. Važno je da budete tu za one koje volite. Da praznike koristite kao dragoceno vreme za zbližavanje. Pokloni mogu tome mnogo da doprinesu, čak i kada su samo sitnice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.