Najveća evropska pustinja u kojoj rastu božuri i teče vino

U poslednje vreme često se pitam da li ulažem dovoljno vremena, novca i truda da putujem po Srbiji? Na blogu je i dalje više putopisa iz inostranstva, tako da je odgovor negativan. Odlučila sam da radim na tome da se taj broj bar izjednači.

I stiže prva prilika za obilazak novih mesta u Srbiji. Već nekoliko meseci pratim rad organizacije Srbija za mlade koja promoviše izlete i bavi se povećanjem lokalnog turizma među mladima. Privukao me izlet Devojački bunar, a kada sam videla da uključuje i obilazak vinarija, shvatila sam da to ne smem da propustim.

Kada, gde i kako?

Sam kraj septembra. Sveže jesenje jutro na beogradskoj železničkoj stanici. Okupljamo se kod plave lokomotive i grejemo na prvom jutarnjem suncu dok duva košava.  Parovi, veće družine, samostalni putnici. Atmosfera u autobusu me podseća na školske ekskurzije. Šušte kese sa grickalicama, sluša se muzika, ćaksamo. Upoznajem devojku iz Kambodže koja boravi u Beogradu nekoliko nedelja i odlučila je da upozna još neka mesta po Srbiji. Priznajem i sebi i njoj da ništa ne znam o njenoj zemlji. Ali eto, zajedno ćemo putovati po Srbiji.

Da li ste znali da je Deliblatska peščara je najveća evropska pustinja i da u toj pustinji rastu božuri?

Lekcija iz geografije kaže da Deliblatska peščara danas ima status specijalnog rezervata prirode. Nastala je od plavina banatskih reka i nanosa Dunava. Reljef uglavnom čine dine, a nadmorska visina je između 70 i 200m. Vegetacija je veoma specifična. Ovde raste preko 1000 biljnih vrsta: banatski božur, stepski božur, šerpet, bademić, samonikli četinari kao što je kleka, ima hrastovih šuma i belih lipa. Više od polovine površine Deliblatske peščare danas obrastaju sađene šume bagrema, crnog i belog bora.

Gde smo sve bili?

Prva stanica – vinarija Galot u Banatskim Karlovcima.

Prvi put sam probala vina sa peska, a posebno mi se svidelo što imaju veoma zanimljive nazive: Lavirint – kao simbol puta od vinograda do vina; Balerina – kao prefinjenost pokreta, Peščanik – kao podsetnik da je vinu potrebno vreme za sazrevanje… Zagrejali smo se sa degustacijom prvog vina, drugo nas je zbližilo, a pravo druženje počelo je sa trećim.

Druga stanica: škola jahanja Kalipso

Tamo nas je dočekala Ivana Meklvejn, svojevremeno profesionalni jahač, a danas konjički trener. Iako radi u Beogradu kao član pregovaračkog tima MUP-a i glavni policijski inspektor u Odeljenju za suzbijanje prekograničnog kriminala, ona je svoj mir našla među životinjama, u oazi peščare gde provodi svaki slobodni trenutak.

Njena priča je jedna od onih zbog kojih mi iznova bude jasno zašto toliko volim da putujem i upoznajem druge načine života. Nikad nisam čula nikoga ko je sa toliko ljubavi govorio o konjima, o njihovom karakterui i njihovim potrebama. Posebno je ponosna na veoma retkog konja preponaša, potomka čuvenog Ramira Van Zena, iz belgijske rase zangerštajd. I baš tako, kada je taj konj, osnosno kobila, izašla pred nas, svi smo bili oduševljeni njenom lepotom i snagom.

Baš zbog priče ove izuzetne žene osmelila sam se da se popnem da jednog vranca i da prošetamo zajedno nekoliko krugova. Istovremeno sam ih se plašila i divila im se. Zato je blizina konja ostavila na mene najveći utisak na ovom izletu.

I što mi je još draže, Ivana oprema prostorije za goste gde će moći da se boravi nekoliko dana. Dobro došli su ljubitelji konja i svi oni koji žele bolje da ih upoznaju. Njeni omiljeni gosti su deca, jer dok su u njenoj školi zaborave na mobilne telefone i igrice, a zavole životinje i prirodu.

Treća stanica: imanje gospođe koja je od njega napravila začarani svet i nazvala ga Romantičnom zemljom (Romantic land). Preradila je lutke, predmete iz kuće, koristila razne materijale da bi napravila romantične figure. Čudno, da ne kažem, uvrnuto. Ali podržavam kreativnost i verujem da ima toliko vrsta kreativnosti koliko ima i ljudi na ovoj planeti.

IMG_20170930_135322.jpg

Četvrta stanica: Vinarija Đorđe i njihovo veliko imanje

Poseta njihovoj destileriji i nova degustacija vina. Potpuno me oduševilo njihovo imanje jer je pošumljeno borovima i izgleda baš kao oaza u pustinji. Do njih se dolazi potpuno peskovitim putem i zaista kao da se krećete kroz neki čudan teren, da biste došli do debeloh čerinarskog hlada.

IMG_20170930_153358.jpg

Peta stanica: Devojački bunar

Zelena zaravan koja me podseća na beogradski Košutnjak. U neposrednoj blizini je Alibunar. Postoji mnogo legendi koje se vežu za ime izletišta. Prepričava se da, kada je bunar izgrađen, devojke vodonoše su se skupljale oko njega i odnosile vodu vrednim i umornim radnicima na bezvodnom pesku pa je po njima bunar i dobio ime.

Ručali smo u restoranu, a Srbija za mlade je organizovala hajdučke igre. Ne znam da li su hajduci skakali u džakovima, ali izgleda da je čitavoj grupi bilo zanimljivo da se vrate u detinjistvo i da se igraju na toj livadi.

Sa prvim mrakom vratili smo se u Beograd. Bilo je lepo i uzbudljivo. Vino, konji, nove priče i nova poznanstva. Taman toliko da stane u jedan lep jesenji dan.

Da li ste vi bili u Deliblatskoj peščari? Imate li neku sličnu priču da mi ispričate?

4 Replies to “Najveća evropska pustinja u kojoj rastu božuri i teče vino”

  1. […] potrebne ideje za putovanja po Srbiji, pogledajte kako su izgledali moji izleti do Krčedinske ade, izleti do Deliblatske peščare ili poseta Vrnjačkoj […]

  2. Teme iz bloga su sjajne. Samo nastavite s promocijom naše prelepe zemlje. Mnogo stvari sam saznala iz teksta. I kedna sugestija- stavljajte što više slika, na primer, iz vinarija, posebno ona gde ima puno borova, fantastično je. Dakle, akcenat još malo na fotkama i to je to ????

    1. Hvala puno na komentaru. Baš mi znači ova sugestija. 🙂 više fotogorafija sa putovanja je na instagramu, ali ću svakako imati u vidu ovo što kažete. Kao što sam rekla na početku teksta, potrudiću se da što više putujem po Srbiji. Pozdrav!

  3. […] Ako vam je potrebna preporuka za jeftina putovanja po Srbiji, pogledajte ovaj tekst […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.