Kako da neograničeno sanjaš i putuješ?

kako da neograniceno sanjas i putujes vip mobile

Neograničeno ne znači i nemoguće, neverovatno i nezamislivo. Navikli smo da razmišljamo kroz okvire, a one koji granice ne vide, smatramo sanjarima.

Verovatno ste mislili da svi iz mog okruženja putuju i da sam iz porodice gde se mnogo putuje, ali nije tako. Moji roditelji su više putovali po Srbiji, a inostranstvo im je zbog stranih jezika uvek predstavljalo preveliki izazov.

Ovog leta moja mama je prvi put otišla u inostranstvo posle tačno 28 godina. U avgustu se konačno odvažila da ode na letovanje u Grčku. Mama je oduvek želela da ode na grčko more. Povremeno bi pominjala kako „tamo ima mnogo toga da se vidi“. Zato smo moja sestra, brat i ja odlučili da joj baš ovog leta ispunimo želju.

Znali smo da velika iznenađenja ipak ne dolaze u obzir pa smo na vreme počeli da je pripremamo. Opirala se mesecima, ali smo bili uporni. „Ne znam baš. Mogu i sledeće godine. Šta ću ja tamo? Kako ću se snaći?“. Držala se nekih starih izgovora, a u međuvremenu je smislila nove. Sada, kada je taj san izgledao bliže i realnije nego ikada, nije smela da pusti krila.

Korak po korak, njeni snovi u koferima postali su stvarnost. Krajem avgusta na vratima kuće pojavila se preporođena. Nasmejanija nego ikada. „Da sam znala kako će mi biti lepo, odavno bih otišla“, rekla nam je dok je raspakivala suvenire. Onda je danima pričala kako je sve bilo lako, kako joj je prijalo sunce i baš sve što je videla, probala. „Na ulazu kažem haj, a na izlazu baj“. Smejali smo se njenim anegdotama i bili srećni što letovanje u Grčku, nekada tako daleka, nije ostalo neostvarena želja, ili neka nedostižna slika o kojoj je sigurno mnogo maštala.

Kada sam videla video koji je snimio Vip Mobile na istu temu, uzbuđeno sam se zapitala koja je moja neostvarena želja, bar kada su putovanja u pitanju?

 

Setila sam se sebe u periodu kada sam odlagala putovanja i racionalizovala troškove do te mere da je sve bilo preče nego moj odmor i ono što mi pričinjava zadovoljstvo. Priznajem da sam upadala u te zamke više puta, ali sva sreća pa bih se prisetila onog divnog osećaja kada šetam nepoznatim ulicama, pričam sa lokalcima, i uživam u novim saznanjima. Sa tom slikom pred očima, bilo bi mi mnogo lakše da izbegnem racionalizacije i da nađem način da odem na putovanje.

Neka putovanja su se sama nametala! Sasvim neočekivano dobila bih poziv od prijatelja koji su se odselili u inostranstvo i novu priliku da odem na mesta koja mi nisu bila u planu.

DSC_0279.JPG

Putovanja su me naučila da neograničeno sanjam

Pitate se kako? U početku su mi željene destinacije bile vezane za velike prestonice, njihove prostrane trgove i parkove. Međutim, sve više zamišljam neke sasvim drugačije koje mi nude uzbudljiva iskustva i poznantsva. Kako se ja menjam, tako se menja i lista mojih željenih putovanja. Kako su mi granice zemalja sve manje bitne, tako ni ja ne postavljam sebi granice kada nešto želim.

I dalje u svojim putničkim snovima čuvam Maroko, zemlju začina, mirisa, aroma, i  uzburkanih trgova. Island mi deluje kao zemlja u kojoj ću se zbližiti sa svim licima prirode, pa sam je nedavno dodala na svoju listu želja. Lice u lice sa gejzirima, vodopadima, lednicima zvuči kao pravi adrenalinski izazov, ali zar poenta putovanja nije (između ostalog) u tome da postavljamo sebi izazove?

Svaka želja je novi izazov. Koliko god da vas njihovo ostvarenje ponekad plaši, budite sigurni da će vas ono promeniti. Kao što je i moja mama došla drugačija, srećnija i zadovoljnija što letovanja u inostranstvu nije više na listi neostvarenih želja. Već posle nedelju dana, imala je ideje za nova putovanja!

Evo, upravo sada, postavite sebi izazov da počnete da sanjate. Da vizualizujete slike u kojima ste na željenim putovanjima. Da verujete da ćeti tamo negde raspakovati svoje snove. Ostvarenje će doći na ovaj ili onaj način, onda kada mi budemo spremni.

Koja je važa neostvarena (putnička) želja? Ako ste nedavno ostvarili neku, podelite sa nama kako je izgledalo njeno ostvarenje. Koliko vas je promenilo? Kako ste se posle toga osećali?

 

foto: Emili Samčević

0 Replies to “Kako da neograničeno sanjaš i putuješ?”

  1. Imam ih puno, prva na listi je Fuerteventura ???? Inače, zapostavila sam jako putovanja posljednjih godina i jako mi nedostaju. Uvijek imam neki izgovor – ili nemam posao pa nemam novaca ili imam posao pa nemam vremena ???? Tvoji tekstovi me polako rješavaju izgovora ????

    1. Svi mi imamo mnogo izgovora, ali ne poznajem nikoga ko se pokajao što je otišao na neko putovanje. 😉 Sviđa mi se tvoj izbor i želim ti da što pre odeš tamo! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.