Kosta Brava i Ljoret de Mar: raspakujte kofere, počinje fjesta!

letovanja u španiji najbolje ponude

Moje letovanje u Španiji (1.deo)

Od početka godine priželjkivala sam odlazak u Španiju. Madrid sam upoznala kao svoj džep, posetila i neke druge gradove, ali došlo je vreme da nastavim istraživanje ove zemlje. Blizina Barselone i duge peščane plaže bili su glavni razlozi da sezonu letnjih putovanja započnem na obalama Katalonije, tačnije na Kosta Bravi.

Dugo nisam putovala preko turističkih agencija i sama sam organizovala svoja putovanja, ali ovoga puta opredelila sam se za aranžman agencije Odeon World Travel. Ispostavilo se da je mnogo brže i jednostavnije, a last minute ponude, naročito u predsezoni, uvek se isplate. Požurila sam da se priključim prvoj grupi naših putnika jer obožavam junska putovanja. Iako na Kosta Bravi ima nekoliko letovališta, moje odredište bilo je Ljoret de Mar, najveći turistički centar ovog dela španske obale, mnogima poznato sa maturskih i apsolventskih ekskurzija.

Pakovanje za more prati poseban neizdrž, zar ne? Peškiri, kupaći, kreme za sunčanje, letnje haljine! I dok se pakujem, već vidim plažu, osećam miris mora i pesak pod nogama. Čak sam i prošetala ulicama Barse i pričala moj omiljeni španski sa lokalnim ljudima. Kofer, torba, računar. Sve je spakovano. Uzbuđenje raste!

IMG_20170614_190429.jpg
gradska plaža u Ljoret de Maru duga je 1.5 kilometar

Do Barselone sam putovala avionom, zatim autobusom 90 km do Ljoreta. Vožnja mi se učinila mnogo dužom jer sam jedva čekala da vidim more! Nisam se ni raspakovala, samo sam ostavila kofere u sobu hotela. Uzela naočare za sunce i krenula niz ulicu u pravcu plaže. Miris mora mešao se sa specijalitetima iz restorana. Roba iz širom otvorenih prodavnica nadmetala se za pažnju pred očima turista koji su lagano šetali ne mareći za vreme na satu. Ali ja sam žurila! Konačno se naziralo more, a onda je puklo plavetnilo pred mojim očima. Duboko sam udahnula. Da, to je taj momenat koji sam toliko dugo očekivala!

Svaki naredni dan donosio je neku novu letnju priču, a ja sam bila i više nego inspirisana da je sa vama ovde podelim. U nastavku vam prenosim sve ono što sam saznala o Ljoretu i Kosta Bravi, i sve ono što je činilo moje prvo špansko letovanje.

Plaže Ljoreta i Kosta Brave

Kosta Brava nalazi se na teritoriji španske autonomne pokrajine Katalonije i pripada provinciji Đirona. Prostire se od mesta Blanes do granice sa Francuskom, a na jugu se nadovezuje na drugu turističku regiju Kosta Doradu (Zlatna obala). Poznata je po strmom reljefu, brojnim uvalama i ribarskim selima od kojih su se neka prerasla u velike turističke centre.

Njeno ime u prevodu znači Divlja obala i već po izlasku iz Barselone, dok sam putovala do svog konačnog odredišta, pored puta sam nazirala uvale. Neke su stenovite, a neke imaju bujnu vegetaciju, tako da su mi ti pejsaži puni kontrasta, ostali jedna od najupečatljivijih slika koje sam ponela odatle.

Glavna gradska plaža u Ljoretu duga je 1.5 kilometar, ali sa obe strane već na prvi pogled prepoznaju se kamenite uvale. Međutim, one su lepo uređene i prilagođene za šetnje. Sa jedne strane Ljoreta nalazi se vidikovac sa spomenikom Žena mornara (Mujer marinera), posvećen svim suprugama koje su čekale mornare kod kuće dok su oni plovili. Odavde kreće Park Svete Klotilde (Los jardines de Santa Clotilde) sa bujnom vegetacijom gde može da se pobegne od letnje vreline (slika dole).

Kosta Brava_Jardines de Santa Clotilde.jpgSa suprotne strane plaže nalazi se srednjovekovni zamak koji je jedan od simbola grada, danas u privatnom vlasništvu. Od njega kreće kamenita uvala koja se pruža do sledeće plaže (Platja de Canyelles). Jedna od najatraktivnijih plaža je Santa Kristina. Nalazi se između Ljoreta i Blanesa, a do nje možete doći lokalnim turističkim brodom. Preporučuju je i turistički vodiči i lokalni ljudi kada želite da pobegnete od velikog turističkog mesta i da uživate u tihoj uvali.

Sve plaže Kosta Brave imaju sitan zrnasti pesak i idealne su za šetnje i izležavanje na peškiru. Toliko su široke da mi je jasno kako mogu da prime navalu turista u jeku sezone. Postoji samo jedan kafić na samoj plaži, u novijem delu grada, tako da buke nema i može da se uživa u zvuku talasa. Suncobrani se mogu kupiti za 8 eura u nekoj od mnogobrojnih prodavnica, ili iznajmiti za 7 eura po danu.

Prednost letovanja u Španiji je to što dan traje čak do 21:30, tako da imate utisak da mu nema kraja. U junu su temperature veoma prijatne, a prosečna temperatura mora u Ljoretu je 23-24 stepena. U razgovoru sa simpatičnim penzionerima koji su nekada bili vlasnici hotela, saznala sam da se se prošle godine kupali 16. novembra! Veoma ponosni na klimu Ljoreta, ističu da je to mali raj u odnosu na Barselonu i druge delove obale.

Ljoret de Mar – najveći turistički centar Kosta Brave

Ljoret je veoma dinamično mesto sa mnogo hotela, prodavnica, restorana i sve vrvi od turista u svako doba dana i noći. Boje, mirisi, ukusi, muzika, raznovrsna roba i ko zna koliko nacija staje u glavnu ulicu ovog velikog turističkog centra koji se razvijao od pedesetih godina prošlog veka.

Prema zvaničnim podacima turističke organizacije, Ljoret svake godine poseti 1.5 milion turista od kojih su na prvom mestu domaći gosti, zatim Francuzi, Britanci, Nemci, Belgijanci, ali je sve veći broj Rusa što možete prepoznati po tome što su mnogi natpisi ili jelovnici u restoranima napisani i na ruskom. Među turistima su i mladi i porodice i parovi. Ono što mlade iz Zapadne Evrope dodatno privlači je noćni život Ljoreta, mnogo diskoteka i barova koji su radili punom parom već u junu. U večernjim satima na glavnim ulicama su promoteri noćnih klubova koji se nadmeću da vam privuku pažnju i predlože bolju ponudu pića. Najbolje je da se kod vodiča raspitate šta možete da očekujete i da izaberete nešto po svojoj meri.

Među lokalnim znamenitostima je i kapela izgrađena u modernističkom stilu, koja se nalazi u samom centru grada u okviru stare katalonske gotičke crkve iz XVI veka. Na šetalištu se nalazi Muzej mora (Museo del Mar), koji predstavlja značajne momente iz pomorske istorije ovog grada, a smešten je u kući najbogatijih lokalnih moreplovaca iz Ljoreta sa kraja XIX veka. Meni najlepši deo grada je promenada ispred gradske skupštine sa redovima palmi (na slici gore) gde je najlepše prošetati kada sunce zalazi. Tu su i lokali za uživanje uz obrok ili neko letnje piće.

Dodatne preporuke
Smeštaj

U novom delu Ljoreta izgrađeni su moderni višespratni hoteli sa bazenima. Hotel La Carolina u kome sam bila smeštena nalazi se u starom mirnom delu grada i blizu plaže i ispostavilo se da je bio odličan izbor. Ako ste u prilici, preporučujem vam da se opredelite za smeštaj sa doručkom i večerom jer ćete tako moći da iskoristite ceo dan za odmor i aktivnosti i da uštedite.

Suveniri

Toliko je toga što se nudi i prodavnice su velike tako da će vam verovatno biti teško da se opredelite između magneta, privezaka, šolja, peškira, lepeza, privezaka sa motivima Ljoreta ili Barselone. Uvek se trudim da kupujem od lokalnih ljudi, i da porazgovaram sa prodavcima ukoliko primetim da su raspoloženi za ćaskanje. U radnji Mar de Fons upoznala sam divnu ženu Margaritu čija je majka osnovala prodavnicu suvenira pre dvadeset godina. Priznaje mi da nikada nije upoznala nikoga iz Srbije i vrlo rado zapisuje naziv mog bloga kako bi bacila pogled.

Kosta Brava_prodavnice.jpg
glavne ulice Ljoret de Mara pune su prodavnica suvenira
Kupovina

Većina ulica u centru zatvorena je za saobraćaj i podređena ugođaju turista. U glavnoj ulici San Pere nalaze se prodavnice španskih robnih marki koje možete naći i u Beogradu (Mango, Stradivarius, Shana) ali preporučujem vam da tražite španske ili strane robne marke koje ne možete naći u Srbiji. Toliko sam puta boravila u Španiji da sam naučila gde i šta kupovati. Izdvojam vam neke od neke od proverenih robnih marki: Natura, (odeća, predmeti za domaćinstvo, kozmetika), Ale Hop (pokloni, suveniri, sitnice za kuću, aksesoar), Stocks (garderoba), Promise (prodavnica veša), Vives (obuća).

Restorani

Obavezno tražite španske restorane u kojima se četvrtkom služi paelja i u kojima za oko 10 eura možete jesti obrok od 3 jela. Moje preporuke su Mi Tango, Al Freskito, Can Bolet. Za letnje poslastiće možete otići u Llaollao sa velikim izborom voćnih jogurta, smutija i sladoleda, a za užinu ili letnje osveženje u pekaru Forn de pa.

BeFunky Collage.jpg
Sangrija i paelja, najpoznatije špansko piće i jelo
Jezik

Zvanični jezici Katalonije su katalonski i španski, ali nemojte da vas to zbuni. U velikim turističkim centrima kao što je Ljoret mnogi natpisi su na engleskom i svi govore engleski dovoljno dobro pa vam neće biti problem da naručite piće ili jelo. Doduše, i sami Španci (Katalonci takođe) nisu ponosni na svoje znanje engleskog pa se uvek obraduju ako neko bar malo govori ili razume španski. Već su primetili kako se posetioci iz Srbije lepo snalaze na španskom i nekoliko reči kao što su Hola, Buenos días, Buenas tardes, Buenas noches i Gracias, mogu vam ulepšati dan na letovanju.

I za kraj, malo muzike! 🙂

Radio stanica za sve one koji vole španski, hoće da ga nauče ili ga već govore: Cadena 100

U moje špansko letovanje stalo je toliko toga, da sam se vratila sa punim koferom uspomena. U narednom tekstu otkrivam vam koja još zanimljiva mesta treba da posetite ako ove godine letujete na Kosta Bravi.


Više fotografija i kraćih letnjih priča možete videti na mom instagram profilu.

Ako imate neko pitanje ili ako vam je potreban dodatni savet, pišite mi na mejl snoviukoferima@gmail.com ili putem kontakt forme.

6 Replies to “Kosta Brava i Ljoret de Mar: raspakujte kofere, počinje fjesta!”

  1. […] za moj prvi susret sa Katalonijom bilo je letovanje u Ljoret de Maru (o kome sam pisala u prethodnom tekstu). Kažem povod, zato što mi kod letovanja nije najvažnije […]

  2. […] letovanje u Španiji niste osuđeni na Kosta Bravu ili Kosta Doradu. Španska bela obala, širom sveta poznata kao Kosta Blanka (Costa Blanca) krije […]

  3. […] sam za ovo mesto saznala već na putu do Ljoreta, posetu sam ostavila za poslednji dan. Kolebala sam se i pitala imam li mesta u koferu za još […]

  4. […] vas još neka putovanja u Španiju? Onda proverite kako je izgledalo moje letovanje u Kosta Bravi, moja prva poseta Barseloni ili sasvim neobično mesto […]

  5. […] sam preporuke za letovanje na Kosta Bravi, šta videti  u Kataloniji, preporuke za čitanje knjiga o Barselona ćeš naći […]

  6. […] putničkog iskustva po Evropi primetila sam da se neke stvari ponavljaju. Ove godine bila sam na letovanju na Kosta Bravi i na tom putovanju mi se baš sve iskristalisalo kada je ova tema u pitanju. Donela sam neke […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.