Grčko gostoprimstvo na Kraljevskom dvoru

Za većinu srpskih turista Grčka je obećana zemlja. Mediteranska klima, ukusna hrana, lepa priroda i povoljne cene oduvek su bili prava kombinacija za odmor. I ja sam više puta birala grčke destinacije za letnja putešestvija i slušala pozitivne utiske naših putnika. Zato sam bila oduševljena pozivom grčke oblasti Pjerija da u okviru ovogodišnjeg Sajma turizma prisustvujem svećanoj večeri na Kraljevskom dvoru.

Stitched Panorama
Selo u podnožju Olimpa Stari Pantelejmonas. Foto: Privredna komora Pjerije

Da je ova oblast mnogo više od onoga što nude Katerini, Paralija i Leptokarija imala sam priliku da se zajedno sa novinarima i blogerima uverim u petak uveče, 19. februara. Naši domaćin bila su Privredna komora Pijerije koja je uz podršku Udruženja hotelijera Pijerije i Saveza turističkih smeštajnih kapaciteta Pijerije – Pele – Imatije, uspela da nas odvede na nazaboravno gastronomsko putovanje.

JT__6241.jpgZa izbor izvrsnog menija pobrinuo se šef kuhinje hotela „Poseidon Palace“ gdin Nikos Gonelas sa svojim pomoćnicima, dok nam je specifičnosti vinogradarstva i vina koje se prave u Pijeriji predstavio enolog i vlasnik Vinarije „Pijerija Eratini“ gdin Pavlos Argiropulos.

JT__6485

Pored nekoliko morskih specijaliteta, moje gastronomsko otkriće ipak je bilo predjelo – slatka supa od bundeve sa pastom od jogurta i kapima nara. Dezert je bio nezaboravan kao pogled sa vrha Olimpa, tradicionalni grčki desert Galaktoboureko tj. mlečna pita, koja je poslužena sa sladoledom i cimetom.

Raskoš ukusa i tradicionalno domaćinski grčki ugođaj bili su sasvim dovoljni da već ove godine poželim da me ogreje grčko sunce.

10
desert Galaktobureko

DSC_0602

JT__6300
sa našim domaćinom Lefterisom Moisadisom

Sve forografije: Jovana Tomašević

 

 

 

2 Replies to “Grčko gostoprimstvo na Kraljevskom dvoru”

  1. Vidim da je stariji tekst ali cu opet sa zadovoljstvom ostaviti komentar. Toliko me je obradovala odluka da leto 2021 mozemo da posetimo Grcku sa sam krenula sa citanjem, redom, da se smislim sta i kako. Sve me zanima, smestaj, destinacije, atrakcije, specijaliteti, jedva cekam

    1. Sigurna sam da ćete se snaći, s obzirom na to da radite u turističkoj agenciji. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.