Kako da ne ubijete svoje snove, iz najbolje namere

Kako do inspiracije za pisanje za blog?

Divno jutro u Beogradu. Budim se, pospremam krevet, hitam u kuhinju da pristavim doručak, bacam pogled na telefon i imam šta da vidim. Poruka od direktora! Otkud sad ovo!? Nisam ga očekivala ovako rano. A nisam ni pretpostavila da piše početnicima. Razbudila sam se u sekundi. Dlanovi počeli da mi se znoje. Kad sam pročitala poruku, nisam verovala! Ja da gostujem na njegovom blogu? Uhhh, čekaj, direktore, da sednem. Da se uštinem. Osmeh mi se razvlači po licu. Skačem od sreće, kad već direktor ne gleda. A o čemu da pišem?

Tragajući za temom preturam po svojim koferima, zavirujem u tuđe. Ideje mi se vrzmaju po glavi poput putnika pred ukrcavanje u avion.

Nailazim na TED govor mlade brazilske preduzetnice Bel Pesce, „5 načina kako da ubijete svoje snove“. Pažljivo je slušam i pitam se da li sam na dobrom putu i pravom putovanju? Da li je vreme da podmažem točkove na koferima? Kako govor privodi kraju, osećam olakšanje. Eureka! Znam o čemu ću pisati! Razgibala sam prste, pripremila tastaturu i duboko udanula.

Dok tekst za Dnevnik jednog direktora polako raste pogledajte i vi šta kaže energična devojka koja ima hrabrosti da sledi svoje snove i koja zna koji su načini da snove ubijemo, iz najbolje namere. Dodala sam ono što mi se činilo da ovaj kratki priručnik treba da ima, a vi ste i više nego dobrodošli da dopunite ovu listu svojim iskustvima.

 1. Verujte u uspeh preko noći. Svi znamo da se ovo ne dešava, ali ponekad priželjkujemo čarobni štapić da bismo neke momente preskočili ili procese ubrzali. Uspeh nije samo rezultat rada, već i svega onoga što čini vaš život i vašu ličnost.
 2. Verujte da neko drugi ima odgovore umesto vas. Čak i onda kada mislite da ste u ćorskokaku, malo se strpite i zatražite odgovore u sebi. Doći ćete do značajnih otkrića. Tu su i svi oni koji vas vole i dobro poznaju da vam se nađu i daju savet, ali odluka je uvek samo vaša.
 3. Prestanite onda kada je uspeh zagarantovan. Raditi nešto dobro nikada nije dovoljno, ali ono što je mnogo dobro, odlično i izvanredno ima mnooogo veću šansu da postigne uspeh.  Nemojte da odustanete, onda kada su vam je cilj na vidiku, nego postavite sledeći i vredno radite na njegovom ostvarenju.
 4. Verujte da je neko drugi kriv, ili da neko drugi ima odgovornost. Često krivimo okolnosti, saradnike, tržište, ali izazov je prevazići ih. Budite odgovorni i prema sebi i prema svojim snovima jer uporedo sa njima rastete i vi.
 5. Verujte da je jedino što vredi ostvariti san. Poenta je da uživate u putu. Dostizanje snova pruža vam osećaj slobode i sreće u jednom trenutku. Jedni (pravi) način da ostvarite svoje snove jeste da podjednako uživate u svakom koraku do cilja. Kao što je poenta putovanja da uživate i u organizaciji i na samom putu, kao i na destinaciji i da budete zadovoljni i po povratku, na ostvarenju snova radite tako da vam putovanje do njih bude udobno, radosno i da vam svaki od koraka doprinese da budete snalažljiviji putnici.

I, šta kažete? Da li ste i vi nekada ovako gušili svoje snove? Imate li neku preporuku kako da ih negujemo i podstičemo da rastu? Napišite u komentaru o svojim iskustvima!

0 Replies to “Kako da ne ubijete svoje snove, iz najbolje namere”

 1. Sjajan tekst ste izabrali i sjajan video, Jelena. Jedva čekam da pročitam tekst koji napišete, a sada bih samo odgovorio na simpatično pitanje iz teksta otkud saradnja sa početnicima…
  I ja sam bio početnik. I ja sam krenuo od nule. I mene su neki dobri ljudi pomogli, podržali, pogurali, preporučili…Posle sam se nekako izborio, ali veoma dobro pamtim njihovu ruku saradnje. I vi ćete jednog dana pomoći nekom novom blogeru da napreduje. Naročito ako ga piše, kao i Vi, sa dušom… Tako to ide…

 2. Puno Vam hvala na pohvalama i podršci! Ulepšali ste mi i dan i san! 😉
  Kada se piše iz srca, onda tekstovi nađu svoj put. U to sam sigurna. Ali kada se iznenada pojavi snažna ruka podrške, kao Vaša, onda nam raste i srce i san za koji se borimo.
  Baš zbog toga ću i ja rado pomoći, kada dođe vreme, nekom sledećem početniku ili početnici da ojača sebe i svoje snove. 🙂

 3. Volim kad naletim na ovako neki ohrabrujući tekst! 🙂

  1. Baš mi je drago, to mi je i bio cilj. 🙂 Da prenesem radost pisanja bloga koja u mom slučaju, evo traje već dve godine. Hvala na čitanju i samo napred u blogersku avanturu. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.