Blogom oko sveta za 365 dana

Danas nam je divan dan, divan daaaaaan! Mom je blogu prvi rođendaaaan! 🙂 Zar već? A kao da je prekjuče bilo!

Snovi su mi oduvek bili u koferima, ali su virtuelni svet ugledali pre tačno 365 dana kada mi se u srce uselila Milina. Bili su u carskom Bečukraljevskom Madridu, sa obe strane Drine… Brojala sam putujuće pozdrave, prisećala se rastanaka, sakupila suvenire sa raznih meridijana i citate slavnih putnika, delila snove i sa drugim putnicima: Ignasijem, Špancem koji svetom putuje pešice, sa momcima iz Boa Mišture koji u koferima nose boje i ulepšavaju zidove širom sveta… Ovo blogo-putovanje je moja najveća avantura do sada!

Dok se planeta okrenula oko sunca moji snovi u koferima obišli su čak 84 zemlje bez ijedne kupljene karte i stekli skoro 800 saputnika! Za to vreme uvidela sam da putovanje i pisanje u meni bude slične osećaje. Od prvog me zasvrbe tabani željni puta, od drugog prsti željni tastature. Ali imaju oni još po nešto zajedničko. Dragi putnici i blogeri, kao i svi vi koji želite da putujete sa snovima u koferima, obratite pažnju na sledeće redove!

Nekoliko saveta za početnike
 • 128c1de46b986476b940f43c15fb051cPrvo i osnovno: ne čekajte da se sve kockice slože da biste krenuli na putovanje (čitajte: da biste počeli da pišete blog, odnosno da radite ono u čemu uživate).
 • Najpopularnije destinacije nisu garancija lepog i udobnog putovanja (čitajte: broj poseta nije uvek srazmeran kvalitetu bloga, bar ne u početku, kao što ni pisanje na popularne teme nije garancija da će blog biti čitan).
 • Slučajni razgovori, poznanstva i neplanirane stanice začin su svakog putovanja (čitajte: komentari čitalaca su začin blogovanja, kao i svi oni blogovi i blogeri i njihove ideje do kojih usputno dospete).
 • Koliko god da vas košta, svako putovanje se isplati (čitajte: uvek vam se isplati da se bavite onim što volite, pa makar to drugima izgledalo kao ćorav posao). Čim počnete da kalkulišete sa novcem ili vremenom, više je razloga da odustanete nego da krenete.
 • Ne budite slepi putnik u sopstvenom životu (čitajte: uložite dovoljno sebe za ukrcavanje i novi početak). Ali ako sednete u pogrešan voz, svaka je stanica pogrešna.

I ne zaboravite: POČETAK AVANTURE JE U VAMA!

0 Replies to “Blogom oko sveta za 365 dana”

 1. Srecan prvi rodjendan!
  da svaki bude bogatiji za po par hiljada follower-a
  :-*

  1. Hvala!!! 🙂 Samo neka raste…;-)

 2. Srecan prvi rodjendannnn! I sama obozavam putovanja i zato rado citam tvoj blog. Zbog novog clana, na zalost, nrko vreme necemo moci na destinaciju na koju zelimo, vec na koju moramo 🙂 ali svako putovanje je lepo na svoj nacin.

 3. Hvala puno! 🙂 Eto načina da putujemo zajedno! 😉
  Kažu da ne biramo putovanja (destinacije), nego da ona biraju nas. Zapravo, kad bolje razmislim, ni ja nisam putovala uvek tamo gde sam želela, nego sam prihvatala prilike za putovanja, kao izazove. U tome i jeste jedna od čari putovanja, zar ne?
  Veliki pozdrav i čitamo se! 😉

 4. Prelep, nadahnjujući tekst! Do sledećeg rođendana da napišeš još mnogo zanimljivih reportaža. 🙂

 5. Hvala puno! 🙂 Verujem i nadam se da će tako i biti. I hvala ti što deliš sa mnom ovo putovanje! 🙂 Čitamo se!

 6. Sjajan tekst i tako se nekako uklapa u neko moje viđenje sveta. Ili se ja u tvoje uklapam, nije bitno, jedino je važno da je stvarno dobro!!!!

  1. Drago mi je što smo se “poklopile”! 🙂 Hvala na čitanju i na komentaru. Nastavaljamo ovo putovanje po blogosferi zajedno. 😉 veliki pozdrav!

   1. Naravno, prijatan dan i divno putovanje želim. 🙂 Obema!!!

 7. Draga Jelena jako mi je drago što si naletela na moj blog i tako mi dala priliku da i ja upoznam tvoj 😉 Mnogo mi se dopada i drago mi je što pišeš i na španskom, koji sam učila par godina i jedan je od mojih omiljenih jezika 😉 Srećan rođendan sa zakašnjenjem! Godinu dana možda nekom deluje malo, ali u blogerskom svetu to znači mnogo žrtvovanja, trošenja, davanja sebe, nadahnuća i na kraju zadovoljstva kad vidiš da si stvorila nešto lepo i korisno i kad drugi to prepoznaju. Sve najbolje u daljem radu! 😉

  1. Veliko hvala na komentaru i podršci, draga mama! 🙂 Iako još uvek nisam postala majka, svidela mi se tema kojom se baviš i to što pišeš i na engleskom. 😉
   Baš tako, u godinu dana je stalo mnogo toga. Početka se sećam sa osmehom, a svaki tekst i svaki čitalac donose mi dodatni entuzijazam. I ja tebi želim puno uspeha i da proslavimo mnogo blogerskih rođendana zajedno! 😉

 8. […] svega u putovanjima na koja uvijek odlazi sa snovima u koferima. No, kako kaže u svom tekstu Blogom oko sveta za 365 dana, uvidjela je da joj i pisanje budi slične osjećaje kao i putovanja pa ih u spomenutom tekstu […]

 9. Ubrzo će i drugi rodjendan.:) Hvala za ovaj tekst, daje mi odlučnosti. Apsolutno si u pravu, kad nešto odlučimo da ćemo uraditi, okolnosti se same poslože. Ako počnemo da mislimo, vidimo samo prepreke.

  Obožavam onu rečenicu: “Da ne mislite, da je nemoguće to što želite, šta biste sledeće uradili?” 😀

  I već sledećeg trena NEmoguće, postane MOGUĆE. *:)

 10. Omaška- treći, 😀 Ostadoh u 2016.godini…

  1. Daaa, već se bliži treći rođendan! 🙂 Jedva čekam da ga proslavim! Mnogo mi je drago što sam te motivisala. Neguj svoje snove, oni će ti se višestruko odužiti! 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.