Preporuke španskih serija

preporuke španskih serija

Vreme je za preporuke španskih serija!

Nakon teksta u kome sam podelila preporuke španskih filmova, vreme je da se na mom blogu nađu i preporuke serija najsavremenije španske ili internacionalne produkcije. Na listi su razni žanrovi, od istorijske drame, preko krimi priča do romantičnih i komičnih serija.

Odabrale sam one koje su manje poznate našoj publici, ali vredne pažnje.

Patria – Otadžbina

Istorijska drama sa kraja XX veka, iz perioda kada je u Španiji delovala baskijska teroristička organizacija ETA. Serija je snimljena 2020. i već je dobila nekoliko istaknutih nagrada. Zasnovana je na romanu “Otadžbina” baskijskog pisca Fernanda Aramburua (Fernando Aramburu), koji je preveden i na srpski u izdavačkoj kući Dereta.

Serija počinje ubistvom istaknutog baskijskog preduzetnika koji je prestao da plaća reket ETI. Kroz celu seriju postepeno se odmotava klupko sporednih događaja, kako bismo otkrili ko je pucao u njega. Dali je to bio njegovog sin dobrog prijatelja koji se priključio teroristima krenuvši u otmice, ubistva, i ucene?

Veoma intenzivna drama sa emotivnim momentima i dilemama koje su karakteristične za svako smutno vreme: kome se prikloniti, ko je izdajica, a ko rodoljub, da li prijateljstvo poznaje političku opredeljenost…

Posebna preporuka na račun sjajne glume, i mogućnosti da uz ovu seriju bolje upoznate savremenu istoriju Španije.

Tiempo entre costuras – Vreme između štepova

Priča počinje 1934. godine u Madridu, malo pre izbijanja Španskog građanskog rata. Sira Kiroga je mlada krojačica koja radi za kuću visoke mode, ali odlučuje da napusti grad sa muškarcem u koga se nedavno zaljubila, napusti svoju majku, posao i Španiju. Odlaze u Maroko, gde će je on iznenada napusiti i ostaviti u dugovima. Sira će morati da se snađe u novim okolnostima, da otplati dugove i sačuva slobodu. U Maroku počinje najuzbudljiviji deo serija, koji vam prepuštam da otkrijete. Drugi svetski rat se bliži, a Sira će se vratiti u Madrid u sasvim novoj ulozi.

Serija je snimljena po istoimenom romanu Marije Duenjas, Vreme između štepova, koji je objavila izdavačka kuća Laguna.

Posebna preporuka za sjajnu scenografiju u skladu sa epohom i lokacijama, kao i kostimografiju u kojoj će posebno uživati ženski deo publike.

Pequeñas coincidencias – Male slučajnosti

Marta i Havi su u poodmaklim tridesetim. Oboje veoma uspešni, ali već dugo u prolaznim vezama sa idejom o srećnom braku i deci. Marta je simpatična, brbrljiva, a Havi pedantan i pomalo snob. Oboje suštinski nezreli, nespretni za povezivanje, ali uz mnogo humora i urnebesnih situacija ismevaju se muško-ženski odnosi i porodične situacije koje nam svima ponekad zadaju muke.

Snimljene su tri sezone serije. U prvoj sezoni Marta i Havi se postepeno upoznaju zahvaljuju malim slučajnostima i zajedničkim prijateljima, u drugoj pokušavaju da dobiju dete, ali treća sezona treba da nam otkrije da li konačno u tome uspevaju.

Posebna preporuka zbog madridskih lokacija na kojima je snimana serija.

O svom omiljenom Madridu napisala sam desetak tekstova, ali uz seriju Male slučajnosti najbolje ide ovaj: 15 stvari o Madridu koje niste znali.

Las chicas del cableTelefonistkinje

Za ovu Netfliksovu seriju ste verovatno čuli jer je bila pravi planetarni hit, kao i La casa de papel.

Radnja počinje 1928. godine u Madridu, sa otvaranjem čuvene zgrade telekomunikacija Telefonika, koja je postala simbol jedne epohe. Prati život pet devojaka koje su se zaposlile kao telefonistkinje, od kojih najveću pažnju privlači prelepa i instrigantna Lidija, odnosno koja ima burnu životnu priču, ali i buran ljubavni život.

Ostale devojake iz ove grupe su predstavnike španskog društva, jedna sa sela, druga iz aristokratije, treća LGBT populacije, četvrta patrijahalne majke i supruge i svaka na svoj način prolazi transformaciju boreći se istovremeno za ženska prava u Španiji koja će se uskoro naći u građanskom ratu, pa u diktaturi Fransiska Franka.

Posebna preporuka zbog muzike koja nije u skladu sa epohom, ali se odlično uklapa u “ženske priče”.

Među preporuke španskih serija dodajem i dve koje će prema mojoj proceni zanimati uži krug publike:

Mini serija Lo que escondían sus ojos (Ono što su krile njihove oči) o ljubavnoj aferi španske aristokratkinje i ministra spoljnih poslova u vladi diktatora Fransiska Franka.

Serija La Fariña ili Obala kokaina (Cocaine coast), kako su naziv preveli na engleski. Prati uspon prvog velikog dilera kokaina u Španiji iz pokrajine Galisije, koji se odvažio na nakon šverca cigareta pokrene i uvoz kokaina iz Južne Amerike.

Šta kažete na moj izbor?

Nadam se da ćete odabrati nešto sa ove liste. Javite mi kako vam se čine moji predlozi. Koju špansku seriju biste vi meni preporučili, a da nije La casa de papel? 🙂

Preporuke španskih filmova nalaze se na ovom linku.

10 Replies to “Preporuke španskih serija”

  1. Tek kad su nam plasirali turske smo shvatili koliko nam nedostaju spanske. 😀

    1. Turske nikad nisam gledala. 🙂

  2. Vis a Vis najbolja! 😊

    1. Nisam je gledala. Ni bacila pogled. 🙂 A zašto je najbolja?

  3. Gde naci “El tiempo entre costuras” za gledanje? Vidim da nema na Netflixu ili barem ne na nasem regionu.

    1. Sve serije nađem preko ključnih reči: naziva serije i fraze “ver online”. Nije lako naći Netfliksove serije, ali moguće je na drugoj ili trećoj stranici pretrage. 😉

  4. Da, takodje i za “Pequeñas coincidencias” 🙂 Ne mogu da nadjem nigde 🙁

    1. Link, odnosno sajt na kome sam gledala seriju je sklonjen, tako da nažalost, ne mogu da ti pomognem…

  5. Lac catedral del Mar, mini serija po istoimenoj knjizi i Gran hotel prikazivana kod nas na RTS i Epic drama kanalu, drzi paznju a mogu uvek da je gledam.

    1. Nisam znala da je taj roman ekranizovan! Hvala na preporuci. 🙂 Gran hotel sam gledala, ali mi nije držala pažnju. Suviše me podsećala na latinoameričke intrige.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.