10 razloga da (ne) ostvariš svoje snove

10 razloga da ne ostvariš svoje snove

Svi ponekad priželjkujemo čarobni štapić! Da neke korake preskočimo, procese ubrzamo i brže stignemo do ostvarenja svojih snova. Ali pošto nas prečice i pogrešni koraci mogu mnogo koštati, a pogrešna uverenja još više, bitno je da shvatimo koliko sami sebe sabotiramo.

Sami smo sebi najveći zadatak i najveća prepreka, pa sam u ovom tekstu htela da objedinim te prepreke i načine da (ne) ostvarimo svoje snove. Tu je i 10 tekstova koji će ti pomoći da nađeš ohrabrenje u situacijama kada rešenje nije na vidiku.

Nemam ni ja čarobni štapić, ali je pisanje sigurno jedan od načina da sebi pomognemo. Znaš, ono: sedi, napiši, biće ti lakše. Zapiši i probleme, zapiši i rešenje! Ja sam zapisala i jedno i drugo i tako su nastali tekstovi u kojima sam se preslišala.

NE TRAŽIŠ POMOĆ

Propuštaš prilike zato što se ustručavaš da tražiš pomoć? Glupo ti je da pitaš? Misliš da je uspeh vredan onda kada zapneš? Veruješ da osobi koja ti pomaže treba odmah da se odužiš?

U suštini, nema ljudi koji su apsolutno sve sami postigli. Svako je nekad imao dobru vilu ili svog tajnog pomoćnika koji se pojavio u pravom mestu, u pravo vreme. Ponekad će pomoć doći sa neočekivane strane, ali je važno da pitaš! I naravno, da i ti pomogneš onda kada je nekome potrebno.

Tekst koji treba da pročitaš: Šta sve ne moraš na putu od uspeha?

VERUJEŠ DA NEKO DRUGI IMA ODGOVORE

Kad ti se desi da zaglaviš, prvi impuls je da odmah tražiš odgovore na edukacijama, primenjuješ tehnike i preporuke, čitaš, izlažeš sebe informacijama… Ako ništa od toga ne pomogne, zatraži odgovore u sebi. Isključi sve ono što ti pravi buku, zanemari sve i pusti da ti odgovor dođe.

Odgovori su u nama, ali ponekad pravimo toliku buku i ne možemo da čujemo sopstveni glas. Stani, isključi sve, opusti se.

Tekst koji treba da pročitaš: 3 najvažnija koraka kada si na početku

ODUSTANEŠ KAD TI NE IDE

Ako imaš loš period, ne znači da nećeš uspeti. I šampionima se dešava loša sezona, povrede mogu biti deo vrhunske karijere, pa zato nemoj odustajati ako ne ide sve po planu. Krize će ti poslužiti da naučiš neke lekcije, da proveriš koliko ti je stalo. Potrudi se da ih posmatraš kao prilike, a ne kao prokletstvo.

Tekst koji treba da pročitaš: 9 uverenja koja treba da odbaciš ako želiš da budeš uspešan

VERUJEŠ U USPEH PREKO NOĆI

Potrebno je vremena i još više strpljenja! Kažu da je za uspeh preko noći potrebno deset godina! Ali ni tih deset nije mnogo, jer da bismo postali majstori u nekoj veštini, potrebno je vreme i strpljenje.

Tekst koji treba da pročitaš: Koliko traje noć u priči o uspehu preko noći?

PREBACUJEŠ ODGOVORNOST NA DRUGE

Ako stalno kriviš okolnosti, saradnike, tržište, lošu sreću, vaspitanje, sigurno da nisi na dobrom putu da ostvariš svoje snove. Svako je odgovoran za svoje izbore i svoje postupke. Izazov je prevazići okolnosti i raditi uprskos njima. Budimo odgovorni i prema sebi i prema svojim snovima jer uporedo sa njima rastemo i mi.

Tekst koji treba da pročitaš: Kako mi je pomogla psihoterapija

VERUJEŠ DA JE JEDINO ŠTO VREDI OSTVARITI SAN

Ko zna koliko smo puta čuli kako je važno uživati na putu. Ali šta to zapravo znači? Ako se fokusiramo samo na zadovoljstvo koje dolazi na cilju, propustićemo sve ono što nam se može desiti usput.

Kao što je poenta putovanja da uživate i u organizaciji i na destinaciji, ali i da budete zadovoljni po povratku, na ostvarenju snova radite tako da vam putovanje do njih bude udobno, radosno i da vam svaki od koraka doprinese da budete snalažljiviji putnici.

Tekst koji treba da pročitaš: Samostalna putovanja: od straha do uživanja

NE ODUSTAJEŠ OD SVOG PERFEKCIONIZMA

Ako se stalno trudiš da uradiš stvari savršeno, onda ćeš potpuno nepotrebno izgubiti mnogo energije i vremena. Savršenstvo ne postoji i uvek će biti prostora za napredak.

Bolje da bude završeno, nego da bude savršeno.

Tekst koji treba da pročitaš: Zašto je perfekcionizam najveći neprijatelj tvoje kreativnosti

NE VERUJEŠ U SVOJU KREATIVNOST

Kreativnost nije privilegija odabranih. Svaki čovek je kreativan, jer kreativnost nije samo talenat koji u detinjstvu pokažemo za neke umetnosti i sport. Kreativnost je naš kapacitet da prepoznamo nove načine da radimo već poznate stvari, da prepoznamo teme za pisanje, kreiranje proizvoda i usluga.

Tekst koji treba da pročitaš: Kako da razvijaš svoju kreativnost

NE IZLAZIŠ IZ ZONE KOMFORA

Za uspeh je potrebno i malo nelagode, neprijatnosti i naravno hrabrosti. To je ono što danas zovu izlazak iz zone komfora. Ako ne istupite iz te zone, nikad nećete istražiti svoje kapacitete!

Tekst koji treba da pročitaš: Kako da putuješ sa osobom koju ne poznaješ

Za ostvarenje snova potrebno je da rastemo, razvijamo se, učimo nove veštine i prevazilazimo ograničenja koja smo sami sebi postavili. I naravno, potrebno je da radimo i da verujemo.

Šta kažeš da napišeš tekst o tome šta tebe sprečava da ostvariš svoje snove? Koje blokade i koja uverenja su ti se nalazili na putu?

Ako ti je potrebna podrška da pišeš ili da kroz pisanje ostvariš svoje snove, javi mi se da zajedno radimo na tome. Biće mi drago da čujem tvoju priču!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.