Kako mi je pomogla psihoterapija?

Kako mi je pomogla psihoterapija

Psihoterapija je tema o kojoj je važno i pisati i pričati. Do sada sam više puta na društvenim mrežama pominjala svoje iskustvo, ali sam poželela da u jednom tekstu prenesem kako mi je pomogla psihoterapija. Ne samo da mi je pomogla da živim svesnije, nego i da razvijam svoju kreativnost i da autentičnije pišem.

Sigurna da među vama koji čitate ovaj tekst postoje tri grupe ljudi:

  1. Vi koji ste bili na psihoterapiji ili ste sada u tom procesu i želite da čujete tuđa iskustva i uporedite ih sa svojim.
  2. Vi koji nameravate da krenete, ali vam je pre toga potrebna potvrda i nečije iskustvo.
  3. Vi kojima to zvuči privlačno, i zainteresovani ste da saznate više.

Mnogi se pitaju da li je psihoterapija vredna novca, vremena i truda. Ako mene pitate, jeste! Novac koji sam dala na psihoterapiju, mogla sam da potrošim na neko skupo egzotično putovanje, ali sada sam sigurna da je sve ono što sam prošla u okviru psihoterapije, najbolje putovanje ikada!

Napominjem da je sve što sam napisala moje lično iskustvo. U tekstu ću dati odgovore na pitanja koja smatram ključnim, a za sva dodatna objašnjenja preporučujem ti da se obratiš nekom psihologu, psihoterapeutu, ili da dodatno istražiš.

ŠTA JE CILJ PSIHOTERAPIJE?

  1. Da upoznaš sebe, svoje emocije i potrebe.
  2. Da živiš autentično.

Autentičnost je velika reč koja se u poslednje vreme često koristi, čak i kada se radi o kreativnim procesima i pisanju. Šta zapravo AUTENTIČNOST znači? Prenosim vam definiciju Brene Braun iz knjige Darovi nesavršenosti.

Autentičnost je svakodnevno praktikovanje oslobađanja onoga što mislimo da bi trebalo da budemo, i prihvatanje onoga što jesmo.

KADA KRENUTI NA PSIHOTERAPIJU?

Postoji mnogo motiva da kreneš na psihoterapiju. Dajem ti nekoliko ideja.

  • Kada želiš da poboljšaš odnose sa ljudima do kojih ti je stalo;
  • Kada se osećaš teskobno, izgubljeno;
  • Kada primetiš da često padaš u afekte i ne umeš da se nosiš sa stresnim situacijama iz svakodnevnog života;
  • Kada se pitaš zašto ne možeš da nađeš odgovarajućeg partnera;
  • Kada primetiš da ponavljaš obrasce ponašanja koji te sputavaju;
  • Kada si na emotivnoj prekretnici ili pred važnom životnom odlukom, a sumnjaš u svoje kapacitete i sposobnost da se nosiš sa izazovima…

U svakom slučaju, ne postoji savršen momenat za psihoterapiju, nego samo tvoja potreba da radiš na sebi i da prevaziđeš životne izazove.

KAKO IZGLEDA PSIHOTERAPIJA?

  1. Sa psihoterapeutom odrediš cilj psihoterapije: na kom segmentu tvog života radite.
  2. Razgovarate u dogovoreno vreme uživo ili preko interneta.
  3. U toku terapije po preporuci psihoterapeuta čitaš knjige i koristiš druge izvore koji će ti pomoći da dodatno obradiš sadžaje koje prolaziš na psihoterapiji.

ŠTA PSIHOTERAPIJA NIJE?

Ne, nećeš ležati na kauču, kao u serijama i filmovima! 🙂

Cilj prihoterapije nije da budemo savršeni, niti da očekujemo od života da bude savršen. Cilj je da prihvatimo sebe i da stvaramo život po svojoj meri!

Šta još psihoterapija nije? Nije čarobni štapić, a tvoj napredak ne izgleda kao prava linija. Ima mnogo perioda kada pomisliš da je suviše teško da se nosiš sa svojim osećanjima i uvidima. Kao da ideš dva koraka napred, jedan nazad. Taj korak nazad u psihoterapiji naziva se regresija.

Kada primetiš da se na neki način vraćaš na staro, nemoj sebe osuđivati.

Gradi poverenje u proces.

Niko nije rekao da će biti lako, ali sigurno će biti vredno!

KAKO ZNAŠ DA TI JE BOLJE?

  • Preuzimaš odgovornost za svoje postupke. Ne kriviš roditelje, sredinu, vaspitanje. Svestan si zašto si se ranije ponašao na ovaj ili onaj način, ali preduzimaš konkretne korake i radiš na promenama u svom životu.
  • Možeš da prepoznaš šta osećaš i da se nosiš sa svojim osećanjima.
  • Fokusiraš se na svoje reakcije, a na na ponašanje drugih ljudi. Ne “pecaš se” na ono što ti je ranije pravilo haos u glavi, na tuđe reči i postupke.
  • Razvijaš intuiciju i veruješ svom unutrašnjem glasu.

MOJE ISKUSTVO SA PSIHOTERAPIJOM

Moj prvi susret sa pshioterapijom desio se u januaru 2013. kada sam otišla na “radionicu” integrativne art – terapije kod Marije Đuričić.

U to vreme, nakon što sam završila master u Madridu i vratila u Beograd, osećala sam se potpuno izgubljeno. Trebalo je da se zaposlim, zarađujem i “budem zadovoljna sobom”. Ali nijedno od toga se nije desilo. Mariju sam upoznala na radionicama Fonda za mlade talente, jer smo obe smo bile stipendistknje. Ona je završila master iz slikarstva u Italiji i krenula na edukaciju za psihoterapeuta.

Kod Marije smo kroz crtanje i druge kreativne izraze “izbacivali na papir” svoja emotivna stanja i potrebe, a ona je “čitala” naše podsvesne odgovore.

Marija nas je u okviru grupe vodila kroz meni do tada nepoznate teme i načine da upoznamo sebe, svoje vaspitanje, nasleđene modele ponašanja. Rad sa njom trajao je bar dve godine. U međuvremenu sam se zaposlila , a najvažnija odluka koja se tada desila bila je odluka da pišem blog!

Kod Marije sam išla oko dve godine, a još uvek odlazim na radionicu izrade ličnog kalendara, čiji je cilj da jasno definišemo svoje želje, ciljeve i potrebe.

Druga etapa moje psihoterapije desila se negde 2016. godine. Imala sam potrebu da idem na indiviualnu terapiju i da nastavim svoj razvoj, jer sam se osećala potpuno izgubljeno i uplašeno. Divnu Ivanu Đorđević našla sam istražujući na internetu.

Pročitala sam nekoliko njenih tekstova na sajtu Lekari duše i na osnovu toga stekla poverenje u njenu stručnost. Ivana je osnovala Psihološko savetovalište Jerina i radi po OLI metodi. OLI je skraćenica za Otkrivanje Lične Istine Otklanjanjem Lažnih Informacija, a naziva se još i Integrativna psihodinamska psihoterapija. Sa Ivanom sam radila oko godinu ipo dana, ali joj se povremeno javim da obradimo neke meni goruće teme i izazove.

Mogu reći da je samostalno putovanje u Andaluziju bio jedan od mojih ličnih projekata i na neki način kruna etape koju sam prošla na psihoterapiji sa Ivanom. Ukratko, samostalno putovanje desilo se onda kada sam se vratila svom unutrašnjem detetu i shvatila koliko samostalnost može biti zabavna.

Kako mi je pomogla psihoterapija

Promene koje mi je donela psihoterapija

Da ne bih pisala o svakoj od etapa koju sam prošla, odlučila sam da sažeto prikažem promene koje mi je donela psihoterapija. Sa leve strane su stari modeli ponašanja, a sa desne su promene koje sam uspela da napravim. Imam uspone i padove, i naravno da nisam u svemu uspela da dostignem 100% uspeha, ali na toj skali sam bar na drugoj polovini. 😉

Zašto nisam drugačija? Prihvatam sebe.

Ne razumem šta osećam. Prepoznajem svoja osećanja.

Šta će drugi da misle? Nije mi važno šta drugi misle.

Stalno se vraćam u prošlost i pitam šta je moglo drugačije. Prošlost ostavljam iza sebe i izvlačim pouke.

Stalno mislim na budućnost. Uživam u trenutku.

Negativni kritičar me sabotira. Čujem ga, ali mu ne dozvoljavam da me ubedi.

Stalno nešto analiziram. Manje analiziram, više radim.

Pokušavam druge da spasem. Vodim računa o sebi i zauzimam se za sebe.

Ne trudim se da me drugi čuju. Trudim se da čujem sebe.

Stalno sam u potrazi. Puštam stvari da mi dođu.

Izbegavam da budem sama. Uživam u trenucima samoće.

Da li ću se svideti drugima? Da li će se drugi svideti meni?

Dodatne preporuke:

U tekstu Knjige koje su obeležile moj put promene nalaze se preporuke za čitanje u toku psihoterapije.

Blog Lekari duše koji pišu autori Psihološkog savetovališta Jerina. Sigurna sam da ćeš naći mnogo korisnih tekstova!

Blog Psihološkog savetovališta PsihOkret.

O osnovnim principima OLI metoda pročitaj na zvaničnoj stranici OLI centra.

Psihološko savetovalište za studente Pričajmo o tome pruža besplatnu psihološku podršku studentima putem skajpa. Organizuju sjajna predavanja, a preporučujem ti da zapratip i njihovu instagram stranicu.

Beleške sa psihoterapije – sjajna stranica na fejsbuku i na instagramu koju vodi psihoterapeutkinja Jelena Veljković.

Tekst Dijane Kocić: Iskustvo sa psihoterapije.

Dobra vest je da je psihoterapija NEVER ENDING STORY. Loša vest je da je psihoterapija NEVER ENDING STORY. Zašto? Zato što se duhovni i emotivni razvoj čoveka nikad ne završava, a život donosi brojne izazove. Ono što zovu rad na sebi nije uvek slatko, ali donosi slatke plodove, živite svesnije i krećete se ka svojim snovima.

Piši mi ukoliko imaš neka pitanja. Možeš ostaviti komentar ili mi poslati mejl na snoviukoferima@gmail.com. Biće mi drago da razmenimo iskustva!

2 Replies to “Kako mi je pomogla psihoterapija?”

  1. Hvala ti na ovom tekstu ali zaista. Tumaram sada u kasne sate guglajući “da li psihoterapija pomaže”, ali sam se već unapred plašila negativnih ocena psihoterapije, odnosno plašila sam se da naiđem na ispovesti onih ljudi kojima ona nije pomogla. Upotrebila sam drugačiju strategiju, ukucala “psihoterapija mi je pomogla” i tako naišla na tvoj tekst. Malo sam “varala” ovom drugom sintagom tako što sam namestila rezultat koji sam želela da vidim ali to je ono što mi je trenutno potrebno. Ne znam ni zašto sam sad ostavila ovde ovaj “I said absoulytely nothing” komentar, retko to radim, ali ovaj put sam imala potrebu to da uradim.

    1. Mnogo ti hvala na ovom komentaru! Rekla si mnogo više nego što misliš. 😉 Mislim da psihoterapija svakome pomogne, iako postoje faze u kojima ti se čini da je uzalud i vreme i trud i novac. Primetila si pravu strategiju time što si krenula od pozitivnog uverenja. Nadam se da si se ohrabrila da kreneš na psihoterapiju. Samo hrabro!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.