Kako mi je pomogla psihoterapija?

Kako mi je pomogla psihoterapija

Verujem da je veoma važno pisati i pričati o psihoterapiji, deliti priče o ličnom razvoju. Do sada sam više puta na društvenim mrežama pominjala ovu temu, ali sada sam nekoliko godina iskustva sa psihotearapijom spakovala u jedan tekst.

Ne samo da mi je pomogla da živim svesnije, nego i da razvijam svoju kreativnost i da autentičnije pišem.

Sigurna da među vama koji čitate ovaj tekst postoje tri grupe ljudi:

 1. Vi koji ste bili na psihoterapiji ili ste sada u tom procesu i želite da čujete tuđa iskustva i uporedite ih sa svojim.
 2. Vi koji nameravate da krenete, ali vam je pre toga potrebna potvrda da je vredno truda, novca i vremena.
 3. Vi kojima to zvuči privlačno, i zainteresovani ste da saznate više o ovoj temi.

Mnogi se pitaju da li je psihoterapija vredna novca, vremena i truda. Ako mene pitate, jeste! Novac koji sam dala na psihoterapiju, mogla sam da potrošim na neko egzotično putovanje, ali sada sam sigurna da je sve ono što sam prošla u okviru psihoterapije, najbolje putovanje ikada! Zašto? Čitajte tekst do kraja!

Napominjem da sve što sam napisala je moje lično iskustvo. Daću vam odgovore na pitanja koja smatram ključnim, a za sva dodatna objašnjenja preporučujem vam da se obratite psiholozima i psihoterapeutima ili da samostalno istražite.

ŠTA JE CILJ PSIHOTERAPIJE?

 1. Upoznati sebe, svoje emocije i potrebe
 2. Živeti autentično

Autentičnost je velika reč koja se u poslednje vreme često koristi, čak i kada se radi o kreativnim procesima i pisanju. Šta zapravo AUTENTIČNOST znači? Prenosim vam definiciju Brene Braun iz knjige Darovi nesavršenosti.

Autentičnost je svakodnevno praktikovanje oslobađanja onoga što mislimo da bi trebalo da budemo, i prihvatanje onoga što jesmo.

KADA KRENUTI NA PSIHOTERAPIJU?

Kada želimo da poboljšamo odnose sa ljudima do kojih nam je stalo, kada se osećamo teskobno, izgubljeno, kada često padamo u afekte i ne umemo da se nosimo sa situacijama iz svakodnevnog života, kada se pitamo zašto ne možemo da pronađemo partnera, kada primetimo da se neke situacije ponavljaju i da ne možemo da se nosimo sa njima, kada smo na emotivnim prekretnicama ili pred važnim životnim odlukama a sumnjamo u svoje kapacitete i našu sposobnost da se nosimo sa izazovima…

Ne postoji savršen momenat nego samo vaša potreba da radite na sebi i da prevaziđete životne izazove!

KAKO IZGLEDA PSIHOTERAPIJA?

 1. Odredimo psihoterapeutski cilj i jasno ga definišemo sa psihoterapeutom
 2. Razgovaramo u dogovoreno vreme uživo ili preko interneta
 3. Čitamo knjige i izvore koji će nam pomoći da dodatno obradimo sadžaje koje prolazimo na psihoterapiji

ŠTA PSIHOTERAPIJA NIJE?

Ne, nećete ležati na kauču, kao što ste videli u serijama i filmovima! 🙂 Svakako je bitno da nam je udobno dok razgovaramo sa terapeutom i još je važnije da razvijemo odnos poverenja.

Cilj prihoterapije nije da budemo savršeni, niti da očekujemo od života da bude savršen. Cilje je da prihvatimo sebe i da stvaramo život po svojoj meri!

Šta još psihoterapija nije? Nije nije čarobni štapić, a vaš napredak ne izgleda kao prava linija. Ima mnogo perioda kada mislite da je suviše teško da se nosite sa svojim osećanjima, svojim uvidima. Kao da idete dva koraka napred, jedan nazad. Taj korak nazad u psihoterapiji naziva se regresija.

Kada primetite da se na neki način vraćate na staro, nemojte sebe osuđivati.

Imajte poverenja u proces.

Niko nije rekao da će biti lako, ali će sigurno biti vredno!

KAKO ZNAŠ DA TI JE BOLJE?

 • Preuzimaš odgovornost za svoje postupke. Ne kriviš roditelje, sredinu, vaspitanje. Svestan si zašto si se ranije ponašao na ovaj ili onaj način, ali preduzimaš konkretne korake i radiš na promenama u svom životu.
 • Možeš da prepoznaš šta osećaš i da se nosiš sa svojimo osećanjima.
 • Fokusiraš se na svoje reakcije, a na na ponašanje drugih ljudi. Ne “pecaš se” na ono što ti je ranije pravilo haos u glavi, na tuđe reči i postupke.
 • Razvijaš intuiciju i veruješ svom unutrašnjem glasu.

MOJE ISKUSTVO

Moj prvi susret sa pshioterapijom desio se u januaru 2013. kada sam otišla na “radionicu” integrativne art – terapije kod Marije Đuričić.

U to vreme, nakon povratka sa mastera u Madridu, osećala sam se potpuno izgubljeno. Trebalo je da se zaposlim, zarađujem i “budem zadovoljna sobom”. Ali nijedno od toga se nije desilo. Mariju sam upoznala na radionicama Fonda za mlade talente. Obe smo bile stipendistknje, a ona je završila master iz slikarstva u Italiji i krenula na edukaciju za psihoterapeuta.

Kod Marije smo kroz crtanje i druge kreativne izraze “izbacivali na papir” svoja emotivna stanja i potrebe, a ona je “čitala” naše podsvesne odgovore.

Marija nas je u okviru grupe vodila kroz meni do tada nepoznate teme i načine da upoznamo sebe, svoje vaspitanje, nasleđene modele ponašanja. Rad sa njom trajao je bar dve godine. U međuvremenu sam se zaposlila , a najvažnija odluka koja se tada desila bila je odluka da pišem blog!

Kod Marije sam išla oko dve godine, a još uvek odlazim na radionicu izrade ličnog kalendara, čini je cilj da jasno definišemo svoje želje, ciljeve i potrebe.

Druga etapa moje psihoterapije desila se negde 2016. godine. Imala sam potrebu da idem na indiviualnu terapiju i da nastavim svoj razvoj, rešim emotivne i poslovne probleme. Ivanu Đorđević našla sam istražujući na internetu.

Pročitala sam nekoliko njenih tekstova i stekla poverenje u njen rad. Ivana je osnovala Psihološko savetovalište Jerina i radi po OLI metodi. OLI je skraćenica za Otkrivanje Lične Istine Otklanjanjem Lažnih Informacija, a naziva se još i Integrativna psihodinamska psihoterapija. Sa Ivanom sam radila oko godinu ipo dana, ali joj se povremeno javim kada želim da radimo na nekim pitanjima koja me muče.

Mogu reći da je samostalno putovanje u Andaluziju bio jedan od mojih ličnih projekata i na neki način kruna etape koju sam prošla na psihoterapiji.

Kako mi je pomogla psihoterapija

Promene koje mi je donela psihoterapija

Da ne bih pisala o svakoj od etapa koju sam prošla, odlučila sam da vam sažeto prikažem promene koje mi je donela psihoterapija. Sa leve strane su stari modeli ponašanja, a sa desne su promene koje sam uspela da napravim. Imam uspone i padove, i naravno da nisam u svemu uspela da dostignem 100% uspeha, ali na toj skali sam bar na drugoj polovini. 😉

Zašto nisam drugačija? Prihvatam sebe.

Ne razumem šta osećam. Prepoznajem svoja osećanja.

Šta će drugi da misle? Nije mi važno šta drugi misle.

Stalno se vraćam u prošlost i pitam šta je moglo drugačije. Prošlost ostavljam iza sebe i izvlačim pouke.

Stalno mislim na budućnost. Uživam u trenutku.

Negativni kritičar me sabotira. Čujem ga, ali mu ne dozvoljavam da me ubedi.

Stalno nešto analiziram. Mane analiziram, više radim.

Pokušavam druge da spasem. Vodim računa o sebi i zauzimam se za sebe.

Ne trudim se da me drugi čuju. Trudim se da čujem sebe.

Stalno sam u potrazi. Puštam stvari da mi dođu.

Izbegavam da budem sama. Uživam u trenucima samoće.

Da li ću se svideti drugima? Da li će se drugi svideti meni?

Dodatne preporuke:

Ako želite da čitate knjige koje vam mogu pomoći da putu promene, pogledajte preporuke koje sam dala u ovom tekstu.

Blog Lekari duše koji pišu autori Psihološkog savetovališta Jerina. Sigurna sam da ćete naći mnogo korisnih tekstova!

Blog Psihološkog savetovališta PsihOkret

O osnovnim principima OLI metoda možete saznati na zvaničnoj stranici OLI centra.

Psihološko savetovalište za studente Pričajmo o tome pruža besplatnu psihološku podršku studentima putem skajpa. Organizuju sjajna predavanja, a preporučujem vam da zapratite i njihovu instagram stranicu.

Beleške sa psihoterapije – sjajna stranica na fejsbuku i na instagramu koju vodi psihoterapuet Jelena Veljković.

Dijana Kocić napisala je tekst Iskustvo sa psihoterapije

Dobra vest je da je psihoterapija NEVER ENDING STORY. Loša vest je da je psihoterapija NEVER ENDING STORY. Zašto? Zato što se duhovni i emotivni razvoj čoveka nikad ne završava, a život donosi brojne izazove. Ono što zovu rad je sebi nije uvek slatko, ali donosi slatke plodove, živite svesnije i krećete se ka svojim snovima.

Nadam se da vam je ovaj tekst korisan. Pišite mi ukoliko imate neka pitanja. Možete ostaviti komentar ili mi poslati mejl na snoviukoferima@gmail.com. Biće mi drago da razmenimo iskustva!

2 Replies to “Kako mi je pomogla psihoterapija?”

 1. Hvala ti na ovom tekstu ali zaista. Tumaram sada u kasne sate guglajući “da li psihoterapija pomaže”, ali sam se već unapred plašila negativnih ocena psihoterapije, odnosno plašila sam se da naiđem na ispovesti onih ljudi kojima ona nije pomogla. Upotrebila sam drugačiju strategiju, ukucala “psihoterapija mi je pomogla” i tako naišla na tvoj tekst. Malo sam “varala” ovom drugom sintagom tako što sam namestila rezultat koji sam želela da vidim ali to je ono što mi je trenutno potrebno. Ne znam ni zašto sam sad ostavila ovde ovaj “I said absoulytely nothing” komentar, retko to radim, ali ovaj put sam imala potrebu to da uradim.

  1. Mnogo ti hvala na ovom komentaru! Rekla si mnogo više nego što misliš. 😉 Mislim da psihoterapija svakome pomogne, iako postoje faze u kojima ti se čini da je uzalud i vreme i trud i novac. Primetila si pravu strategiju time što si krenula od pozitivnog uverenja. Nadam se da si se ohrabrila da kreneš na psihoterapiju. Samo hrabro!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.