Kako da organizuješ putovanje u Andaluziju?

Putovanje u Andaluziju neka je vrsta prekretnice u mojoj putničkoj biografiji. Španija mi se davno uselila u srce,  ali mi je trebalo deset godina da odem na jug. Andaluzija je čekala svoj momenat i sada sam sigurna da je bilo sa razlogom.

Bilo je to moje prvo samostalno putovanje, a svih deset dana imala sam osećaj da sam došla kod rođaka. Na svakom koraku lepa iskustva, susreti, i mesta koja oduševljavaju. Naravno da su tome doprineli moje znanje španskog, kao i  privatna poznanstva, ali sam sigurna da je nemoguće razočarati se u Andaluziju, njen narod, njene gradove, njenu istorijsku baštinu, i naravno hranu!

Putovanje u Andaluziju ne mora da bude komplikovano za organizaciju. Ovde vam dajem detaljne istrukcije za prevoz, smeštaj, posetu kulturnim znamenitostima, a ja sam sigurna da ovo putovanje vredi truda i novca.  

Koje gradove u Andaluziji da posetiš?

Sevilja, Kadis, Malaga, Granada, Kordoba sigurno su pet najposećenih gradova u Andaluziji. Ovom spisku treba dodati i Rondu, koja je manji grad na veoma atraktivnom mestu, ali nije toliko istorijski značajan.

Moj izbor pao je na 4 grada: Sevilju, Malagu, Granadu i Kordobu. Sasvim dovoljno za deset dana koje sam imala na raspolaganju, i za prvu posetu Andaluziji. Kadis sam zaobišla, iako kažu da ima lepu plažu jer mi se činilo da u tom smislu Malaga može biti dobra zamena. Međutim, prevarila sam se. Malaga ima veštačke plaže od tamnog peska i ugođaj zaista ne može da se poredi sa prirodnim plažama. Ispostavilo se da je ovo putovanje ipak bilo prava kulurno-istorijsko-gastronomska tura, i da ću nekog sledećeg puta istražiti andaluzijska letovališta.

Kada da putuješ?

Sezona putovanja u Andaluziju je na proleće i jesen jer su tada vremenski uslovi idealni. Leto svi izbegavaju zbog vrućina, naročito u Sevilji i Kordobi jer temperature mogu biti i do 40 stepeni!

Ja sam putovala u julu, u vreme kada nema žive duše u hostelima. Oni koji ne trpe vrućine ne treba da idu u letnjem periodu jer je zaista mukotrpno šetati ulicama od 12 do 17h, čak i sa naočarima za sunce, šeširom i flašicom vode.

Ko ode baš u julu, shvatiće šta znači kad upeče španska zvezda i zašto je sjesta, odnosno dremka posle ručka, deo baš andaluzijske kulture. 

Muzeji i znamenitosti u Andaluziji koje treba da posetiš

U Andaluziju se putuje zbog njenog kulturnog nasleđa, tako da zaista mnogo propuštate ako u svakom gradu ne posetite bar jednu veliku znamenitost.  To su velike građevine, ili kompleksi zgrada, pa će vam za posetu trebati nekoliko sati ili ceo dan.

Ovde imate spisak najvećih znamenitosti, osnovne cene ulaznika i zvanične sajtove na kojima možete kupiti karte. 

  1. U Seviliji: Real Alkasar (ulaznice od 12.5 eura) ili Katedrala (9 eura)
  2. u Granadi: Alambra (ulaznice od 14 eura) 
  3. U Malagi: Pikasov muzej (ulaznice od 8 eura) a
  4. U Kordobi: Katedrala – džamija (ulaznice od 10 eura) 

Uvek postoji mogućnost da se doplati audio vodič, ili neka dodatna ture uz osnovnu. U Granadi postoji noćna posetu Alambri što može biti veoma zanimljivo, isto kao i noćni obilazak zidine starog grada u Kordobi. 

Pored toga, mnogo je agencija za Free Walking Tours koje se zakazuju putem interneta, ili u turističkim info centrima. U svakom gradu na prometnim mestima vas vodiči bukvalno presreću i nude vam ove ture, od osnovnog upoznavanja grada do nekih sasvim specifičnih!

Postoji mogućnost da se besplatno uđe u svaku od ovih građevina, ali uvek treba proveri na sajtu u koje vreme je ulaz slobodan, koliko je mesta ostalo.

Koji prevoz da biraš?

Za putovanje od jednog do drugog grada u Andaluziji preporučujem autobuski prevoz. Na prvom mestu, zato što su autobusi veoma komforni i moderno opremljeni. Imaju punjače za telefon, priključak za slušalice, internet, mogućnost biranja filmova, serija, muzike ili povezivanja na društvene mreže. 

Najpoznatiji autobuski prevoznici u Španiji su Alsa i Socibus, ali možete da koristite i Flixbus. Bla-bla car je takođe dobra opcija, ali vozovi su veoma skupi i oni su dobri za povezivanje Sevilje i
Madrida. 

Ja sam celu rutu proputovala autobusom, a karte sam kupovala putem interneta, neke dva meseca ranije neke dva dana ranije pre putovanja, tako da cene koje sam platila nisu uvek bile najpovoljnije:

Iz Madrida do Sevilje noćnim autobusom (Socibus, 34 eura).

Sevilja – Malaga (Alsa 24 eura)

Malaga – Kordoba (Alsa, 12 eura)

Kordoba – Granada (Alsa, 15 eura)

Granada – Madrid (Alsa, 20 eura)

  •  

  •  

  •  

 

 

Kako da se pripremiš za putovanje u Andaluziju?

Za svako
putovanje spremam se čitajući knjige, mada u njima više uživam kada se vratim
po povratku jer ih bolje razumem i mogu putovanje ponovo da proživim.

Preporučujem tri knjige koje, svaka na svoj način, mogu
da vam pomognu da upoznate kuluturnu raznolikost Andaluzije i njeno
nasleđe: 

1.Rečnik zaljubljenika u Španiju (Mišel del Kastiljo) u izdanju Službenog glasnika. Knjiga koja sadrži sve važne pojmove, ličnosti i događaje španske kulture i istorije. Do sada nisam naišla na sveobuhvatniji prikaz Španije.

2. U vrtovima Andaluzije (Dimitrije Nastić)

3. U senci nara (Tarik Ali)

Sjajne putopise koje možeš naći na sledećim linkovima:

  1. Blog Pod španskim suncem koji pišu dve studentkinje španskog i daju sveobuhvatni prikaz španske kulture, jezika i svakodnevice. Obavezno
    pročitajte tekstove o Sevilji i o Granadi
  2. Majusovi putopisi: Putopisi iz Sevilje, Granade, Malage
  3. Glimpses of the World: putopisi iz Andaluzije

Kako da se spakuješ?

Ako putuješ leti, onda zaista nema potrebe da nosiš mnogo stvari. Dovoljan je ručni prtljag i ranac. Ja sam uspela da spakujem sve u mali kofer i ranac Pulse.

Obavezno ponesi ili kupi zaštitnu kremu, kao i naočare za sunce. Leti su velike rasprodaje i sve što ti je potrebno možeš da kupiš, često po povoljnijim cenama nego u Srbiji.

putovanje-u-Andaluziju-pulse-koferi

Dodatni saveti

Za smeštaj: pregled hotela u kojima sam boravila u Andaluziji imaš u tekstu Vodič za smeštaj u hostelu.

Najskuplji grad je Sevilja, a najjeftiniji Kordoba. U Malagi su hosteli najskuplji, posebno leti, u jeku turističke sezone.

Za povoljnu hranu i piće: lanac španske i internacionalne kuhinje Cerveceria La Surena, 100 montaditos, Casa de pinchos Lizarran.

Na mom instagram profilu pronaći ćeš priče iz Andaluzije iz svih gradova koje sam posetila, sa mnogo fotografija i video snimaka.

Ako planiraš putovanje u neke druge španske gradove, onda obavezno pogledaj moje putopise iz Španije: Madrid, Barselona, Kosta Brava, Kuenka, Altea (Kosta del Sol)

Ako ti je potreban još neki savet za putovanje u Andaluziju, ostavi komentar ili mi pošalji mejl na snoviukoferima@gmail.com. Biće mi drago da ti pomognem da organizuješ svoje idealno putovanje u Andaluziju! 

Za kraj: obavezni soundtrack za putovanje u Andaluziju je…

Podeli ovaj tekst:

Slični tekstovi