Kako da razvijaš svoju kreativnost?

kreativnost radionice jelena bašević

Kreativnost je predmet mnogih zabluda. Prva je da samo pojedinci imaju kreativni potencijal. Druga da je za kreativnost potrebna inspiracija. Treća nam nameće da težimo savršenstvu. Kada sve ove predrasude saberemo, ne ostavljamo mogućnost da svoju kreativnost razvijamo. Nekada se verovalo da umetnika pohode muze i da on u tom momentu dobija mogućnost besprekornog stvaranja. Ta vremena odavno su prošla, ali čini mi se da i dalje precenjujemo inspiraciju. Svi bismo da inspirišemo i da budemo inspirisani, pitamo se kako je moguće da nekome ide lako dok se mi mučimo, kad će nam već jednom poći za rukom da nešto uradimo savršeno kada se toliko trudimo.

Kreativnost je bila deo mog odrastanja: bavila sam se plesom, išla na časove slikarstva, a pisanje i čitanje se podrazumevalo. Nije išlo baš lako, ali mi je sve to oduvek donosilo veliko zadovoljstvo. Biranje reči, prepravljanje rečenica, slaganje misli. Nisam verovala u muze, verovala sam u rad i istrajnost.

Kako kreativnost funkcioniše, kako da je probudimo i razvijamo i da li postoje modeli kreativnog procesa koje možemo da sledimo, samo su neka pitanja koja su mi iskrsavala i koja ste mi postavljali na radionicama. Neke odgovore sam znala na osnovu svog kreativnog procesa, neke sam počela da tražim u knjigama, TED govorima, sajtovima koji se bave sličnom tematikom. I dalje istražujem, ali ovde delim sa vama zaključke do kojih sam došla na osnovu svog iskustva i onoga što sam saznala u knjizi Moć kreativnosti.

Vrati se u detinjstvo

Deca su odlični uzori za kreativnost. Lakoća sa kojom deca smišljaju igre, koriste predmete, slažu kockice, crtaju. Radoznalost i nemiran duh vezujemo za decu, ali to je ono što budi kreativca u nama. Teško je zadržati dete su sebi kada odrastemo. Postepeno zanemarimo važnost igre i zaboravimo koliko nam je zadovoljstvo donosila. To je upravo ono što je Pikaso tvrdio:

Svako dete je umetnik. Problem je u tome kako ostati umetnik kada odrastemo.

 Ono što smo voleli da radimo kao deca, može biti ključ našeg kreativnog potencijala. Da li smo se pentrali na drvo ili mirno sedeli i crtali, jurili za loptom ili slagali kocke, imitirali ili se igrali sa životinjama? U kojim aktivnostima smo najviže uživali? Dete koje smo nekad bili ima odgovore na mnoga pitanja, ali mu treba dozvoliti da se ponovo oglasi.

Odbaci ideju o savršenstvu

Toliko se brinemo kako će nešto ispasti da nam ne ostane ništa više od straha da počnemo ili da nešto dovedemo do kraja.

Unutrašnji kritičar ne miruje.

Ovom temom sam se posebno bavila u ovom tekstu jer sam imala potrebu da vam prenesem sve zamke perfekcionizma u koje sam i sama upadala.

Perfekcionizam je veliki kamen spoticanja jer nas navodi da mislimo da nešto ne znamo ili ne umemo dovoljno dobro. Fokusira nas na rezultat, a odvlači pažnju sa procesa i sa napretka koji postižemo korak po korak. Cenzurišemo svoje ideje, sputavamo sebe da ih realizujemo i da se suočimo sa rezultatom svog rada, ma koliko bio nesavršen.

Budi istrajan

Kreativnost se obično povezuje sa otkrovenjima, a ne sa borbom da se ostane fokusiran“, kaže se u knjizi „Moć kreativnosti“. Mnogi veruju da se rešenja pojavljuju kao eureka, ali zapravo svako rešenje je posledica posvećenog i dugotrajnog rada.

Većina mojih tekstova na blogu nastajala je u etapama. Od početne ideje i prvog nacrta sa strukturom teksta, preko prepravki i nekoliko dorada. Čini mi se da se eureka desila kada mi je tokom razgovora sa drugaricom sinulo kako će logo da izgleda. Međutim, za rešenjem sam tragala čitava četiri meseca u predlozima nekih dizajnerki dok ga sama nisam osmislila. Iza takozvane eureke takođe stoji rad, traganje za rešenjem, analiza predloga. To je zapravo samo momenat uvida od kojeg svaki sledeći korak deluje mnogo jednostavnije.

moć kreativnosti knjiga laguna

Okruži se kreativnim ljudima, makar to bila sasvim drugačija oblast kreativnosti

Kada slušaš o tuđim kreativnim procesima ostaje ti malo prostora za demistifikaciju. Opuštene razmene informacija su pokretačka snaga inovacije, a ideje se javljaju i u toku uobičajenih spontanih razgovora.

I u virtelnom svetu se krije bezbroj ideja koje mogu pomoći u kreativnom procesu. Sajtovi i blogovi su nam društvo kada sednemo za računar ili telefon, a inspirativni ljudi i sadržaji su upravo oni koji nam prenose ne samo znanje već i proces rada.

Udalji se od problema. Napravi pauzu u procesu

Kada smo previše udubljeni u neki problem, ne vidimo od drveta šumu, ni od šume drvo. Upravo nas prevelika vezanost i trud dovode u čudno stanje kada nam se čini da više ništa ne znamo i ne možemo da se maknemo.

Onda kada se osećaš iscpljeno, ostavi sve da „odleži“.

Deluje naivno, ali i tekstu je potrebno da sazri, odnosno tebi je potrebna vremenska distanca. To znači da ćeš mu se ti vratiti rasterećeniji i da ćeš sa drugačijim pristupom moći da ga bolje razumeš i dodatno oblikuješ.

Putuj, putu, putuj!

Oduvek sam verovala da putovanja podstiču kreativnosti i da su pokretači svežih ideja. Na putovanjima sve ono što je obično, postaje neobično: naručivanje kafe, šetnja parkom, vožnja autobusom.

Putovanja podstiču prisutnost, kao da smo u nekom posebnom stanju pozornosti.

Pored toga, neizbežno je da poredimo sve ono što vidimo sa onim što nas okružuje kod kuće pa u tim poređenjima neminovno uviđamo nove mogućnosti. Prostorna distanciranost nam takođe pomaže da postanemo svesni ideja koje smo ranije potiskivali. To se u knjizi „Moć kreativnosti“ zove ulogom autsajdera.

Pronađi mentora

Nekoga ko će ti pomoći da prepoznaš svoje potencijale i da ih razvijaš. Mentor može biti osoba koju smatraš iskusnijom i sposobnijom od sebe, a ne mora biti u istoj oblasti.

Kod mentorstva bitno je da oboje postavite ciljeve i očekivanja već na početku kako biste znali gde idete.

Moraš znati na čemu želiš da radiš, koje su tvoje jake i slabe strane, i da dobiješ konkretne smernice kako bi rezultati bili merljivi, bilo kvalitativno, bilo kvantitativno.

Oprezno sa uzorima

Ako se pitaš kako on/ona može, a ja ne mogu, na početku si novog problema jer sebe time ograničavaš. Uzori su tu da nas dodatno inspirišu, da nam otvore neke druge uglove posmatranja, da se uporedimo i da dođemo do novih zaključaka.

Nikad nećeš biti neko drugi i upravo je u autentičnosti tvoj najveći potencijal.

Stalnim poređenjem možemo da umanjimo svoju vrednost i da potisnemo potencijal koji imamo. Dobro je imati uzore, ali je još važnije zadržati autentičnost.

Napravi podsticajne uslove za rad

Preispitaj se koja je tvoja rutina, doba dana, mesto gde se osećaš najproduktivnije. Baš u to vreme i na tom mestu možeš dati svoj maksimum. Možda će ti prijati da se osamiš, da šetaš, da budeš u kafiću okružen bukom i ljudima koje ne poznaješ. Svaka ima neke podsticajne uslove za rad i kreativnost i toga možeš da se pridržavaš kako bi povećao produktivnost. 

Kreativni proces nije nimalo romantičan jer se sastoji od rada i niza pokušaja, prepravki. Lakoća dolazi onda kada proces zavolite isto koliko i potencijalni rezultat. I kada ga demistifikujete toliko da ne očekujete ispiraciju, već da razvijate svoje kreativne strategije. I dete i odrasli podjednako stvaraju u vama.

Dete je radoznalo, ne plaši se postavi glupo pitanje, greši i ne stidi se to da prizna. Odrasli vodi računa da sve bude odgovorno i organizovano, stvara uslove za rad, usmerava energiju. Oboje ne odustaju. Jer odustajanje je jedino što može sigurno može ubiti kreativnost.

Pre nego što dođemo do kraja teksta, neke od ovih saveta možeš da utvrdiš u videu koji sam snimila za moj YT kanal:

 

Znam da među vama mnogi žele da saznaju više o kreativnosti kako bi bili uspešniji u kreativnim procesima. Zato želim da vam poklonim knjigu „Moć kreativnosti“ u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna. Ovo je knjiga koja se bavi kreativnim procesima kako pojedinaca tako i grupe. Može biti veoma korisna i za sve one koji rade u kreativnim timovima kompanija. Kako biste učestvovali u igri potrebno je da ostavite komentar u kome ćete napisati kako razvijate svoju kreativnost, a ja ću izabrati dva najkreativnnija komentara. Nagrađivanje traje do ponedeljka 2. jula  i važi samo za teritoriju Srbije.

10 Replies to “Kako da razvijaš svoju kreativnost?”

  1. Ja sam, odnedavno, počela da neke svakodnevne, sitne stvari radim na drugačiji način nego do sada, ili drugačijim redosledom, npr. perem zube levom rukom. Takođe, pošto radim od kuće, nekad se spremim (obučem i našminkam) kao da idem među ljude 😊 A i odlučila sam da, s vremena na vreme, uradim nešto što nisam nikada, bilo da me je mrzelo, ili da sam mislila da nisam ja za to (pisanje ovog komentara je jedna od tih stvari) 😊

  2. Oduvek me je zanimala kreativnost, pa sam i master rad pisala na tu temu, u oblasti lingvistike. Slazem se da sve pocinje od detinjstva, od decije radoznalosti i spontanosti. Zato, kad god mogu, pustim detetu u sebi da crta, boji, smeje se, ne razmisljajuci da li je to prihvatljivo. Takodje se trudim da podrzim ljude oko sebe, previse je kriticara, a nekada je dovoljno saslusati i podrzati. Nekada sam kreativnija u grupi, kada naidjem na ljude sa kojima se prosto “citam”, a nekada mi je potrebno da se izolujem i samo istrajem u procesu, recimo kada pisem ili prevodim. Preporucujem govor Kena Robinsona “Do schools kill creativity?” i knjigu Osho “Creativity: Unleashing the forces within” 🙂 Mislim da je poucno i inspirativno! Odlican tekst i podsecanje, hvala ti na tome 🙂

  3. Idem u prirodu i osluškujem sebe u tišini. Ponekad izvedem sebe na kafu, ponesem svesku i olovku i sve ideje (koje kasnije razvijem) naškrabam na papir! 🙂 Slušam muziku koja me pokreće. Soba mi je oblepljena citatima omiljenih pesnika/pisaca/glumaca, u njima se iznova svakog dana pronalazim i dobijam podršku. Čitam. Pratim ljude koji su inspirativni. Na kraju krajeva, dozvoliš sebi da budeš ti, ne obazireš se na krajnji ishod tvog procesa kreativnosti, već samo uživaš u tome i budeš prisutan srcem i duhom. 🙂

  4. Kada je kreativan stil života u pitanju, istražujem ono što mi privlači pažnju, odnosno, pratim svoju znatiželju, i to bez pogovora. Obično tako, korak po korak, od nečeg naizgled besmislenog, za čim sledi prelaženje punog kruga besmisla, stignem do tačke koja mi pruža pristup široj slici, koju nikako nisam mogla videti na početku puta. Odjednom, svaki korak postane savršeni, neizostavni, deo kreativnog procesa. Verujem da je kreativnost interakcija svesti, kao oruđa svaralaštva, i ideja, sveprisutnih oblika energije, koje teže da se manifestuju. Verujem da je znatiželja poriv koji otvara vrata sveta ideja, kao i da svako od nas može u tom svetu da pije sa nepresušnih izvora, ako samo zastane i pokloni pažnju onome što za njom neumorno žudi. Hvala na tekstu💞

  5. Kazu da su levoruki ljudi kreativniji pa se time pravdam kad god imam nsku luckastu ideju koju realizujem. Volim da istrazujem, nemirnog sam duha. Veliki broj seminara, kurseva iz sfere neformalnog obrazovanja mi je pomogao da sacuvam tu svoju kreativnu stranu. Inspirisu me primeri uspesnih ljudi, prijatelji, porodica, fotografija. Inspirisu me knjige, rad sa decom jer su deca najveci kreativci. Hvala na odlicnom tesktu. Veoma je koristan. Srdacan pozdrav.

  6. Sara Đurđević says: Reply

    Kreativnost doživljavam kao način života, kao energiju koja se svakodnevno razvija, oblikuje, definiše. Ona je samo krajnji produkt svakodnevnih promena koje koračaju nogu uz nogu sa avanturističkim stimulusima nemirnog duha, neodoljivim stapanjem sa prirodom i hedonističkim pronalaženjima lepota u svim aspektima života. Inspiracija je u božanstvenim melodijama ptičica koje slikaju po nebeskom platnu, u večernjoj šetnji žitnim poljima koja obasjavaju sitni fenjeri svitaca, u plutanju u morskoj vodi za vreme sumraka, u dnevnim otkrivanju nepoznatih predela i blatnjavim, bosim nogama koje prolaze kroz hladnu izvorsku vodu. Kreativnost je uvek prisutna, mimikrično sakrivena iza leđa svog gosta, koji je najčešće može primetiti pred spavanje, u senkama osiromašenog osvetljenja lampe ili, pak, u prodornim zracima jutarnje svetlosti. Prvo je detektuju čula – kroz opojne mirise, nežne dodire, blažene prizore i umirujuće zvukove – te diferencijacijom i sistematizacijom informacija ona pronađe put do onog suštinskog u biću, okruži ga, stidljivo ga obgrli, stopi se njim. A kako je kreativnost često imućna, njena raskošnost ne može da stane u samo biće, te se ona prelije i tako obnažena lišena je svojih sposobnosti prikrivanja. Da bismo konačno mogli videti lice kreativnosti!

  7. Kreativnost razvijam uz pomoć mašte i snova.
    Maštam u boji, nikako crno – belo.
    Sanjam i otvorenih očiju.
    Mašti i snovima dodam realnost i upakujem.

  8. Kreativnost razviti mogu svi, samo kada bi se malo potrudili. Jer u svakome od nas cuci malo kreativno bice koje inspiraciju dobije mozda tek kada pocne da svice. Zato pravu ideju treba uhvatiti u trenutku kada dodje da ne bude da nam momenat kreativni prodje. Kreativni deo mozemo pronaci u svemu sto nas okruzuje svaki dan, nekome se ideja javi tek kada utone u san ali bez obzira na momenat kada se ideja za stvaranjem neceg kreativnog javi treba biti svestan da kreativnoscu svako moze i treba da se bavi. Ja svoju kreativnost razvijam tako sto pisem pesme a posebno onda kada mi neko kaze da se nesto ne moze ili ne sme pa na zabavan i duhovit nacin prikazem drugu stranu price jer danas priznacete mnoge stvari jedna na drugu lice. Zato mozda na prvi pogled nije lako kreativan biti ali budite uporni jer je to vestina koju svako moze razviti 🙂

    1. Draga Marija, ovo je prvi put da mi neko ostavi stihovani komentar. Pored toga, uhvatila si mnogo značajnih momenata za razvoj kreativnosti.
      Zato sam odlučila da knjigu poklonim tebi. Molim te da mi se javiš bilo putem mejla ili društvenih mreža kako bismo se dogovorile za preuzimanje.
      Veliki pozdrav!

  9. Mislim da kreativnost dolazi kroz akciju, bar kod mene. Navedem mogućnosti i načine primene određene ideje, eventualno unapredim originalnu ideju, razmislim o prednostima sa entuzijazmom i verom u sebe i druge, anticipiram moguće nedostatke. Napišem detaljan plan rada. Navedite raspored aktivnosti. Odgovorim na pitanja: ko, šta, gde, zašto i kako. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.