Radionica kreativnog pisanja na pijaci: “Od iskustva do teksta”

Ovog leta radionice kreativnog pisanja dešavaju se na pijaci!

Otkud ovaj spoj? Sasvim namerno. O kreativnom pisanju mnogo toga sam naučila upravo na pijacama! Da, da! Na pijacama. Bilo da se radi o Bokeriji u Barseloni, praškom božićnom marketu ili beogradskom Kaleniću, pijace su mesta gde učimo o mentalitetu, bojama i mirisima svakog podneblja. vežbala sam da pažljivije gledam, slušam i skupljam to iskustvo kao dragoceni materijal za pisanje.

Sledeća radionica zakazana je za subotu, 28. septembar od 10h do 14h i već možeš da se prijaviš!

OD ISKUSTVA DO TEKSTA

Cilj radionice je da sveže iskustvo sa pijace pretvorimo u tekstove, preispitamo, povežemo svoja iskustva i razmenimo ih u okviru grupe. U tom procesu prevazilazimo svoje kreativne barijere i dolazimo do svog autentičnog izraza. Na ovoj radionici nema teorije. Ima manje beležaka, a više utisaka. Manje tuđih primera, više naših tekstova. Učimo kako nastaje tekst i kako da ga povežemo sa fotografijom i videom.

KAKO TO POSTIŽEMO?

Svaka tezga čuva neku neispričanu priču, a naš “zadatak” je da je otkrijemo ili da jednostavno zapažamo. Spontano biramo gde ćemo se zaustaviti, da li ćemo nešto pazariti, slikati i raspričati se sa prodavcima. Možemo da slikamo, beležimo, zapitkujemo ili jednostavno posmatramo.
Druženje nastavljamo u restoranu Miamiam. Sređujemo utiske sa pijace, komentarišemo, čitamo primere, radimo vežbe iz kreativnog pisanja i što je najvažnije, pišemo tekstove. Sve to uz pomoć malog priručnika koji je namenjen samo polaznicima radionice.
radionica na pijaci

ZA KOGA JE OVA RADIONICA?

Ovo je radionica za one koji su spremni da razmišljaju van kutije. Nisam valjda upotrebila ovu otrcanu frazu? Za one koji su spremni da izađu iz zone komfora. Opet fraza! Da pokušam ponovo. Za one koji su spremni da uče van učionice, bez prezentacije. I da se beskrajno zabave u procesu učenja. 

ŠTA RADIONICA PODRAZUMEVA?

– obilazak beogradske pijace Kalenić (nosimo foto-aparate, telefone, sveske, olovke, dvoglede, šta god da vam je potrebno da zabeležite ono što vam privuče pažnju)
– prikupljanje materijala za pisanje (slikamo, snimamo, beležimo, i što je najvažnije, opažamo!)
brunch u restoranu Miamiam (Kursulina 6)
– radimo na osnovu priručnika, vežbamo na primerima, komentarišemo iskustva sa pijace, sređujemo materijal, pišemo na zadate teme…
restoran miamiam restoran miamiam
Više fotografija sa prve radionice na pijaci možeš videti na sledećem linku

Ako želiš da probudiš svoju kreativnost, da doživiš pijacu na sasvim drugačiji način, da dobiješ smernice i odgovore na pitanja o kreativnom pisanju, prijavi se na sledeću radionicu. Mada, najbolje da proveriš šta kažu učesnice prve radionice na pijaci:

Dijana Kocić avanturista, istraživač, putnica

Milena Ajdačić, blog o putovanjima Tamo vamo

Leana Tajkov, autorka bloga o putovanjima Traveling in my chucks

Pridruži se kreativcima koji umeju da se zabave u procesu učenja!

Termin sledeće radionice: subota 28. septembar

PROGRAM RADIONICE

10h – okupljanje kod Kalenić pijace
od 10h do 11h –  obilazak pijace
11h – odlazak u restoran Miamiam
od 11h do 14h – ostatak radionice i ručak u restoranu

Cena radionice je 4500 din, a obavezna je uplata depozita u vrednosti od 1000 din. (*u cenu je uračunat i ručak u restoranu)

Broj mesta ograničen je na 5

Prijave na snoviukoferima@gmail.com

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.