Preporuke španskih filmova

preporuke spanskih filmova

Znate već koliko sam privržena španskoj kulturi, a samim tim i filmskim ostvarenjima koje dolaze iz Španije. Često mi stižu pitanja za preporuke španskih filmova, pa sam odlučila da napravim listu koju ću s vremena na vreme ažurirati. Pred vama je izbor filmova koje sam gledala u različitim periodima, i koji su na mene iz nekog razloga ostavili snažan utisak.

Neki od njih bili su prikazani na festivalu Španski metar koji se svake godine održava u maju u Beogradu i Novom Sadu i koji je odlična prilika da se upoznate sa kinematografijom na španskom jeziku, bilo da dolazi iz Španije ili iz Latinske Amerike.

Izdvojila sam nekoliko filmova različitih žanrova. Nisam ljubitelj horora ni epske fantastike, tako da se ovde neće naći njihovi predstavnici. Za većinu sam navela samo naziv na španskom jer ćete moći lako da ih nađete pod originalnim nazivima sa titlovima na španskom, ili sa prevodom na engleski ili srpski.

Na listi se nisu našla dela Pedra Almodovara jer verujem da filmofili već poznaju mnoga njegova ostvarenja, već filmovi za koje pretpostavljam da su nepoznati našoj publici, a zavređuju i pažnju i vreme.

Istorijski filmovi

Las 13 rosas (2007.)

Španski građanski rat (1936-1939) jedna je od tema koja se obrađuje u mnogo španskih filmskih ostvarenja. Ovaj film snimljen je po istinitom događaju o trinaest devojaka iz Madrida koje su se organizovano suprostavile frankističkom režimu i borile za republiku. Osuđene su na smrt i streljane ubrzo nakon objave kraja rata, iako je među njima bilo maloletnih. Film ih prikazuje ne samo kao heroine, već i kao obične devojke pune života koje su imale svoje lične snove, ljubavi i prijateljstva.

preporuke španskih serija - las trece rosas

La Mula (2013.)

Mario Kasas je u glavnoj ulozi ove ratne priče pune topline, humora i romantike. Igra vojnika koji u toku rata nalazi magare i trudi se da ga sačuva kao veliki kapital i obećanje boljeg života nakon rata. Na jednoj lokalnoj igranci upoznaje prelepu devojku koju tumači Marija Valverde. pa će mu magare poslužiti da se predstavi kao dobra prilika za ženidbu, a saborci pomoći da vešto laže kako bi je osvojio. Radnja je zasnovana na istinitim događajima, i predstavlja drugačiji pogled na ratni vihor i nesreće koje je doneo.

Drame

El Bola (2000.)

Priča o dečaku kome je nadimak Kuglica (bola). Trpeći nasilnog oca koji stalno postavlja zabrane i kažnjava ga, on se zatvara u svoj svet sve dok u školu ne stigne dečak koji ima sasvim drugačiju porodicu i koji mu prikazuje drugu stranu odrastanja, izvan ćutanja i tihe patnje. Ovo je vrhunska drama koja me pokrenula da razmišljam o odrastanju, roditeljstvu i dečjim potrebama za ljubavlju i pripadanjem koje ne moraju biti izrečene da bi bile zadovoljene.

Princesas (2005.)

Kako žive i preživljavaju madridske prostitutke, žene koje imaju svoje emotivne potrebe, snove i nadanja. Film neposredno predstavlja tamnu stranu metropole, imigrantskog života i mozaika ljudskih sudbina koji se može naći na ulicama pojedinih madridskih kvartova, kao da kamere nisu uključene. Možda vam je poznatija muzika za film koju je uradio Manu Čao, a to je čuvena pesma Me llaman calle (Zovu me ulica). Čak i spot podjednako dobro dočarava sve ono što se dešava i u samom filmu.

preporuke spanskih filmova - princesas

Stockhmolm (2013).

Ovaj film gledala sam na Španskom metru. Naziv filma mi je probudio radoznalost, ali nisam imala nikakva očekivanja. Međutim, ostavio je na mene snažan utisak da mi je čudno što film nije zapaženije prošao kod naše publike i kritike. Ukratko, dvoje mladih se upoznaju u diskoteci. Momak se zaljubljuje na prvi pogled dok ona nije sasvim sigurna u to šta oseća. Provode noć zajedno i time se otvara nezgodno polje osećanja i očekivanja. Jedan od filmova sa najvećih iznenađenjem na kraju koji sam ikada gledala, ali vam ga neću otkriti.

Komedije

Belle Epoque (1994.)

Radnja je smeštena u 1930. godinu kada je Španija bila pred proglašenjem Druge republike. Jedan mladi dezerter pronalazi utočište u kući starog slikara na selu, daleko od političkih nemira i neizvesnosti. Slikar ima četiri ćerke i svaka od njih zavodi mladića predstavljajući mu četiri strane ženske prirode, ali se on ipak odlučuje za najmlađu koju tumači Penelope Kruz. Film je režirao Fernando Trueba, i nagrađen je brojnim nagradama, između ostalih i Oskarom za najbolji film van engleskog govornog područja.

La niña de sus ojos (1998.)

Ostvarenje istog režisera Fernanda Truebe. Još zabavnija komedija, uz mnogo preokreta i ironije. Radi se o glumačkoj trupi koja napušta Španiju u sred građanskog rata kako bi u nacističkoj Nemačkoj snimila ljubavnu dramu o Andaluziji. U glavnoj ulozi je ponovo zavodljiva Penelope Kruz. Film je pun preokreta i španskog humora na račun njihovog mentaliteta, dijalekata, i kulturoloških razlika u odnosu na Nemce.

preporuke španskih filmova devojka njegovih snova

La gran familia española (2013.)

Još jednom smešna strana španske porodične tradicije i okupljanja koji se pretvore u otkrivanje dugo skrivanih tajni. Najmlađi brat se ženi na porodičnom imanju baš na dan finala Svetskog prvenstva u fudbalu. Proslava postaje sve komplikovanija, mladenci nemaju pažnju gostiju, a u okviru porodice se spremaju raspleti ljubavnih trouglova i otkrivaju dugo čuvane tajne.

Ocho apellidos vascos (2014.)

Jedna od najgledanijih španskih komedija u poslednjih nekoliko godina. On je iz Sevilje, a ona iz Baskije. Peripetije nastaju kada se sretnu kulturne razlike španskog juga i severa. Kod nas je prevod naslova “Zbog tebe promeniću prezime”, dok je original “Osam baskijskih prezimena” što ukazuje na jednu od komičnih scena gde momak mora da prikriva svoje poreklo od oca svoje devojke i mora da nabroji svojih osam baskijskih prezimana.

preporuke španskih filmova - zbog tebe promeniću prezime

Un franco, 14 pesetas (2006.)

film o španskoj imigraciji šezdesetih. Takođe zasnovan na instinitoj priči o dvojici prijatelja koji odlaze u Švajcarsku da rade i izdržavaju porodice koje su ostale u Španiji. Suočavaju se sa svim novinama koje predstavlja napredni svet i tu nastaje mnogo komičnih situacija. Postepeno se privikavaju na novu sredinu, ali za to su zaslužne i lokalne žene sa kojima započinju afere. Snimljen je i drugi deo 2016. pod nazivom Dos francos 14 pesetas sa istim glumcima u glavnim ulogama i nastavkom priče nakon sedam godina.

Trileri

Nisam ljubitelj trilera, ali se na ovoj kratkoj listi nalaze upravo oni koji su ni držali pažnju i uverili me da savremena španska kinematografija može mnogo da ponudi kada je ovaj žanr u pitanju.

Celda 211 (2009.)

Film od koga se preznojavate skoro svakog minuta. Zaplet počinje kada mladi funkcioner zatvora igrom slučaja dospeva u ćeliju 211 i postaje jedan od zatvorenika koji spremaju pobunu. Kako je morao da dokaže da je jedan od njih i ko su bile žrtve pobune samo su neke od stvari koje iščekujemo da se raspletu u krajnje surovom zatvoru gde su i zatvorenici terorističke grupe iz Baskije – ETA.

preporuke španskih filova - ćelija 211

Grupo 7 (2012).

Grupa od sedam policajaca ima zadatak da očisti centar Sevilje od dilera droge u susret Svetskog izložbi 1992. Kriminal je toliko uzeo maha da će morati da se suoče sa mnogo problema, pa profesionalni problemi postaju i lični. U glavnim ulogama su Mario Kasas i Antonio de la Tore, a upravo oni u jednom momentu upašće u zamku bande i moraće da svojim životima da se bore za bezbednost grada.

Contratiempo (2016)

Jedan od najprepoznatljivih španskih trilera koji je imao veliko internacionalno iskustvo. U glavnoj ulozi je Mario Kasas, uspešan poslovni čovek. Na vrhuncu karijere biva optužen za zločin u koji je umešana i njegova ljubavnica.  Film prepun preokreta,  a nazivaju ga i emotivnim trilerom. Zaista vredan pažnje!

I za kraj, moja dva omiljena španska filma. Pogađajte, oba imaju veze sa putovanjima! 🙂

Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013.)

Godine 1966. u eri Bitlsa, jedan profesor engleskog koristi njihove pesme kako bi podučavao učenike. On ne samo da je njihov veliki fan, nego mu je san da upozna Lenona. Konačno mu se ukazuje prilika kada Lenon dolazi u Andaluziju da snimi film. Na putu mu se dešavaju razne avanture, a sasvim neplanirano dobiće i dva saputnika: tinejdžera koji beži od kuće i devojku koja takođe nešto krije. Oni će postati prijatelji, san u koferima postaće stvarnost. Film je pun nežnosti, i treba ga gledati svaki put kada posumnjamo u svoje snove.

preporuke španskih filmova - vivir es facil con los ojos carrados

Palmeras en la nieve (2015.)

Radnja filma povezuje dva vremena, dve države i dve civilizacije: špansku Gvineju pedesetih godina prošlog veka i Španiju danas. Prikazuje ljubavnu priču između Španca i lokalne crnkinje iz plemeni bubi koja mora da bude prekinuta kada se Gvineja izborila za nezavisnost, a kolonizatori proterani. Međutim, njima ostaje mnogo više od sećanja i uspomena koje će morati da raspletu njihovi potomci. Palme u Gvineji i sneg u Aragonu na severu Španije su prikaz dva sveta koji žive različite živote. Ne samo zbog vrhunske produkcije i verno prikazanog života kolonije, film je uzbudljiv i vredan pažnje čak iako ne volite ljubavne priče sa istorijskom pozadinom.

preproruke spanskih filmova - palme u snegu

Nadam se da će vam ove preporuke poslužiti kada vam ponestanu ideje za filmsko veče ili kada poželite da bolje upoznate špansku kinematografiju.

Javite mi koji je vaš omiljeni španski film, i javite da li ste gledali neki od ovih sa moje liste. Kakvi su vam utisci?

Preporuke španskih serija naći ćete u ovom tekstu.

13 Replies to “Preporuke španskih filmova”

  1. El cuerpo je odličan film, za one koji vole trilere 🙂

    1. Ja nisam ljubitelj trilera, ali mi se film mnogo svideo i držao mi pažnju sve vreme. Ali Celda 211 je za mene ubedljivo najbolji španski triler!

      1. Cara oculta, Telo i Nevidljivi svedok su odlicni

  2. preko kog sajta gledate spanske filmove? Ja za gledanje flimova koristim Popcorn aplikaciju, ali na njoj nema puno spanskih filmova, a obozavam da ih gledam

    1. Draga Ana, gledam preko španskih sajtova jer mi nije potreban prevod. Neke serije možeš naći na sajtu saprevodom.com. Možeš da se učlaniš u biblioteku Instituta Servantes jer tamo mnogo veliki izbor filmova koji su prevedeni.

  3. Snezana Zarubica says: Reply

    Draga Jelena, molila bih da mi kazete koji su spanski sajtovi preko kojih mozete da gledate originalne verzije filmova?

    1. Ja uglavnom kucam u pretraživaču originalni naziv filma + veronline. Ne gledam stalno na istom sajtu. Neke od preporučenih filmova možete gledati na sajtu: http://www.saprevodom.net/filmovi/

  4. Ja volim jako spanske i posebno argentinske filmove. Prepurucila bih neke od njih. Argentinski: Divlje stvari , Tajna u nihovim ocima, svi filmovi sa Rikardom Darinom, spansko argentinski film Svi znaju, XXY, Chinese take away..

    1. Hvala na preporukama, Helena! 🙂 Ne poznajem argentinsku kinematografiju, ali sam Rikarda Darina gledala u nekim filmovima u sporednim ulogama. “Svi znaju” sam nedavno gledala u bioskopu i mnogo mi se svideo!

  5. Da, ja sam pogledala El Bola sa tvog spiska i odusevila se. Odusevio me glumac Alberto Jimenez.:) pogledala sam i “The sea inside” film iz 2004, koji je dobio oskara za najbolji film van engleskog govornog podrucja i divan je..sad biram sledeci sa tvoje liste, pozdrav i hvala! 🙂

    1. Divno! 🙂 Hvala ti što si mi javila. Uskoro ću morati da dodam još filmova… Ako si u Beogradu ili Novom Sadu, pogledaj šta se ove godine daje na Španskom metru. Ja ga na propuštam!

  6. Ja sam oduševljena filmom Palme u snegu. Hvala ti puno na preporuci. 😀

    1. Drago mi je što ti se dopao! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.