Zašto i kada da volontiraš?

volontiranje španska reprezentacija juniori
– Šta? Volontiraš? Ma daaaaj! Ideš tamo da radiš za džabe? Nema šanse! Mani se toga i nađi nešto ozbiljno da radiš.
– Jao, pa nije valjda da ti ništa nije plaćeno?! Pa kakvu vajdu imaš od toga?!
– Zar nemaš neki bolji način da potrošiš vreme? Ne znam, ja se ne bih zamajavala da sam na tvom mestu!
– Pa dobro, kada će već jednom da naiđe neki konkretan posao? 

Ovakve komentare sam mnogo puta čula kada bih rekla da sam volontirala na nekom događaju. Nisam se osvrtala na njih, baš zato što su dolazili od ljudi koji nisu nigde volontirali i koji su imali uvek gomilu prigovora na sve i svakoga.

Ja baš ništa nemam protiv volontiranja. Naprotiv. Ne mislim da novcem može sve da se plati, niti treba. Volontirala sam uvek iz istih razloga. Zbog sticanja iskustva i poznanstava. Možda vam to zvuči kao kliše, ali je zaista tako. U ovom tekstu želim da vam prenesem šta se sve krije iza ta dva razloga i zašto je volontiranje moja velika inspiracija.

Moje volontersko iskustvo

Moje poslednje volontersko angažovanje završeno je pre nekoliko dana, na Svetskom prvenstvu za juniore u vaterpolu, od 5. do 13. avgusta 2017. Bila sam ataše španske reprezentacije. Pre četiri godine vodila sam španski vaterpolo klub Barseloneta na završnom turniru Evrolige. Ali to je tek početak spiska. Pre toga učestvovala sam na Festivalu igre kao prevodilac Španske nacionalne plesne kompanije, prevodila sam i na festivalu Belgrade Tango Encuentro. Najduže sam volontirala kao novinar, a zatim i kao osoba za odnose sa javnošću studentske organizacije Društvo hispanista. Bila sam turistički vodič u volonterskom servisu Belgrade Greeters pod okriljem Turističke organizacije Beograda. Pogađate, uvek sam bila tu gde i španski jezik. Po povratku sa mastera u Madridu nisam imala mnogo prilika da govorim španski i da održavam svoje znanje jezika. Nisam imala posao, a nisam htela da sedim kući niti da se žalim. Išla sam u susret novim prilikama.

Od svih volonterskih iskustava omiljeni su mi sportski događaji, odnosno vaterpolo prvenstva. Ne, ova fotografija koju vidite dole nije razlog zbog koga sam volontirala.  🙂 Mnogo više je stalo u nju. Tu je nesnosna vrućina na spoljašnjem i unutrašnjem bazenu, sirena koja probija uši, jurnjava za hladnu vodu, sportska diplomatija, reagovanje na prvu loptu, tuga zbog poraza i sreća zbog pobede… Sve je to sport! Sve je to vredno vremena, vredno truda i vredno uspomena.

volontiranje španska reprezentacija juniori
Sa španskom juniorskom reprezentacijom na Svetskom juniorskom prvenstvu. Foto: Real Federación Española de Natación

Ko su volonteri i zašto volontiraju?

Volonteri su uglavnom studenti jezika, turizma, organizacionih nauka ili menadžmenta u sportu. Dakle, oni koji imaju dovoljno slobodnog vremena da budu angažovani svakog dana po nekoliko sati, oni koji vide priliku da primene svoja znanja i da steknu neka nova u praksi. Starosna granica ipak ne postoji. Uverila sam se kada sam na vaterpolo prvenstvu upoznala pedesetogodišnju gospođu koja je zdušno radila kao i svi ostali.

Ako pitate bilo kog volontera (kao što sam ja intervjuisala moje kolege volontere za insta priče u toku prvenstva u vatepolu), prvo će vam navesti isto što i ja na početku teksta: sticanje iskustva i poznanstva. Pored toga, odgovori su da žele da daju svoj dorpinos nekom događaju i da se osećaju korisnim.

Šta volonteri zapravo rade?

Zaduženja na sportskim događajima mogu biti razna: od logistike, donošenja vode sportistima u toku zagrevanja na treningu i utakmici, u protokolu na raspoređivanju posetilaca na tribinama i VIP zonama, u presu kao ispomoć novinarima i televizijskim ekipama. A postoji i pozicija atašea, na kojoj sam bila dva puta i zbog koje bih se ponovo odazvala pozivu za volontere .

Šta podrazumeva uloga atašea?

Ataše je osoba koja povezuje gostujući tim i organizatore događaja. Osoba koja govori strane jezike, bar engleski ili jezik neke određene reprezentacije. Koja su njegova zaduženja? Ataše vodi reprezentaciju na treninge i na utakmice, komunicira sa vozačima, logističarima, osobljem hotela i pomaže u rešavanju usputnih problema. Pored toga, to je osoba koja može da preporuči turističke obilaske, pozove taksi, potraži najrazličitije informacije koje zatrebaju timu. Recimo, ovoga puta sam sa nekim članovima stručnog štaba španske reprezentacije išla u obilazak Beograda, pomogla im da izaberu suvenire, da kupe tortu za jednog igrača kome je bio rođendan, jednog trenera ispratila na aerodrom jer mu je bila potrebna pomoć pri čekiranju prtljaga… Dešava se da pitaju svašta, za političku situaciju, za ratove koji su se vodili na našim prostorima. Ataše je tada i diplomata jer je prva osoba sa kojom strani tim uspostavi kontakt i koja ostaje obeležje celog iskustva.

volontiranje vaterpolo prvenstvo za juniore

Koju su još belefiti volontiranja?

Kada volontirate na sportskom događaju, stičete uvid u to kako funcioniše jedan sportski tim i sve ono što se dešava do trenutka kada se uključe kamere i počne direktan prenos. Kako izgleda tim posle pobede i poraza, kako se pripremaju televizijske ekipe itd. U suštini, mnogo toga zavisi od odnosa koju uspostavite sa svojom reprezentacijom. Ono najbolje za mene je upravo odnos poverenja sa celom ekipom. U toku trajanja takmičenja postajete još jedan član tima. Od španskih timova sam dobila majice sa obeležjima kluba i reprezentacije i to je bio divan osećaj.

Gde i kada da volontiraš?

Onda kada imate slobodnog vremena. Ili kada nemate stalan posao. Međutim, ni ovo nisu konačni odgovori. Na završnom turnitru u vaterpolu volontirala sam kada sam imala posao, uzela sam dane odmora da bih pratila špansku ekipu. I nisam bila jedina koja je tako postupila. Bilo je volontera koji imaju puno radno vreme, ali slobodne sate ili vikende provode volontirajući. Moja preporuka je da volontirate onda kada vam pozicija izgleda primamljivo, i kada prepoznajete neki benefit, ma makar bilo to samo da “ubijete vreme”.

Učestvujte na događajima, manifestacijima u kojima prepoznajete svoju interesnu sferu. Ako ste druželjubivi i volite da širite poznanstva, onda nema promašaja, ali ako vas zanima novinarstvo ili ga studirate, onda konkurišite za mestu u Press-u.

Ovde stavljam po strani volonterske kampove i putovanja koja su u vezi sa njima. Ako je to ono što želite, onda pogledajte sajt Mladih istraživača Srbije.

vaterpolo Barseloneta F4
sa španskim klubom Barseloneta na završnom turniru Evrolige F4 2013. godine
Kako da se prijaviš za volontiranje?

Sportski savezi koji organizuju događaje objavljuju konkurse na svojim sajtovima nekoliko nedelja, pa i meseci pre takmičenja. Pored toga, kada negde volontirate i uđete u bazu podataka, velike su šanse da vas ponovo pozovu i da vam ponude da učestvujete u nekom narednom događaju.

Ako se opredelite za neke događaje iz oblasti kulture, onda je potrebno da pratite društvene mreže ustanova, da proveravate obaveštenja na sajtovima i da se blagovremeno raspitate.

Mogla bih još mnogo da pišem o svojim volonterskim iskustvima, ali dodaću još dve divne stvari koje su me volontiranje donelo. Naime, pre odlaska na master u Madrid, kao turistički vodič – volonter sprovela sam po gradu jednog Madriđanina. Ispostavilo se da je izdavao mali stan u centru grada i da sam u njemu zajedno sa još dve cimerke provela prva dva meseca u Madridu, dok nismo našle nešto bolji smeštaj. Istog leta provela sam nekoliko dana u Beogradu sa jednom divnom ženom iz Andaluzije. Ponovo smo se srele u Madridu na zimu jer je htela da me obiđe i donese mi božićne poklone!!!

Volontiranje nije rad za džabe, obavljanje nekog zadatka, nego je to odnos koji uspostavite sa ljudima. Ako naiđete na prave ljude i ako vi budete na visini zadatka, onda možete stvoriti trajne kontakte i poznantsva koja vam u nekom momentu mogu biti veoma značajna.

Volela bih kada bi nadležni mogli da obezbede još neke benefite za volontere, ali to je priča za sebe. Hrana, oprema i zahvalnica kao pismena potvrda da ste volontirali se na sportskim događajima se podrazumevaju. Uprkos tome što druge nadoknade nema, ja i dalje verujem da volontiranje ima smisla. Odnosno, ja sam u njemu našla smisao.

Nadam se da će vam ovaj tekst poslužiti kao podsticaj da prepoznajete prilike za usavršavanje i unapređivanje svojih veština.

Ako vam je potreban još neki savet ili pojašnjenje, pišite mi na snoviukoferima@gmail.com

Dodatne informacije

Ukoliko želite da se informišete o tome kako je volontiranje zakonski regulisano, ostavljam vam link za Zakon o volontiranju. U njemu stoje obaveze i prava volontera, kada se i zašto potpisuje ugovor o volontiranju i slične odredbe.

9 Replies to “Zašto i kada da volontiraš?”

  1. […] blogu Snovi u koferima. Iako je ovo blog o putovanjima, iznenadio me je i fin tekst o volontiranju (Zašto i kada da volontiraš), gde autorka bloga piše o svojim iskustvima, ali i prednostima […]

  2. Svaka čast 🙂

  3. Cao! ????
    Pre 5,6 godina sam preko Couchsurfinga upoznala dvojicu volontera iz Bolivije i Italije koji su volontirali godinu dana preko European Voluntary Service u Rumuniji i iako je zvanicno bilo volontiranje imali su placen stan i hranu,casove jezika i neki dzeparac.U stanu su ziveli cini mi se sa 10 cimera i taj dzeparac je bio naka manja suma ali njima je bilo dovoljno i cak su uspeli da ustede da s vremena na vrema uz Couchsurfing tokom vikenda posete okolne zemlje.
    Citajuci tvoj tekst sam se setila njih i kako sam tada razmisljala da jednom kad budem imala vremena bih volela da probam nesto slicno ali nazalost vremenom sam izgubila kontakta sa njima.
    Da li mozda znas gde bih mogla da nadjem slicne ponude?
    Pozdrav!

  4. Cao! ????
    Pre 5,6 godina sam preko Couchsurfinga upoznala dvojicu volontera iz Bolivije i Italije koji su volontirali godinu dana preko European Voluntary Service u Rumuniji i iako je zvanicno bilo volontiranje imali su placen stan i hranu,casove jezika i neki dzeparac.U stanu su ziveli cini mi se sa 10 cimera i taj dzeparac je bio naka manja suma ali njima je bilo dovoljno i cak su uspeli da ustede da s vremena na vrema uz Couchsurfing tokom vikenda posete okolne zemlje.

    Citajuci tvoj tekst sam se setila njih i kako sam tada razmisljala da jednom kad budem imala vremena bih volela da probam nesto slicno ali nazalost vremenom sam izgubila kontakta sa njima.
    Da li mozda znas gde bih mogla da nadjem slicne ponude?

    Pozdrav!

    1. Ćao! 🙂 Drago mi je ako te je ovaj tekst podstakao da se otisneš u neko volontersko iskustvo. 🙂
      Ostavljam ti link sa sajta Mladih Istraživača Srbije gde možeš naći programe dugoročnog volontiranja. Mislim da oni imaju upravo te programe koje pominješ.
      http://www.mis.org.rs/vss/pages/sr/volonterski-program/dugorocno-volontiranje.php
      Moja drugarica se nedavno vratila iz Madrida gde je u jednom alternativnom pozorištu radila (volontirala) skoro godinu dana kao PR. Ukoliko ti je potrebno više informacija iz prve ruke, mogla bih da te povežem sa njom. U svakom slučaju, srećno! 🙂

  5. […] listi tekstova koje želim da napišem, nisam mu pristupila dok nisam naišla na Jelenin tekst Zašto i kada da volontiraš? . To me je dodatno motivisalo da i ja podelim svoja iskustva. Nadam se da smo sada konačno […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.