Šetnja ulicom koja nikad ne spava

Nekad glavni grad prekookeanske imperije, a danas Kraljevine Španije, Madrid je bio i ostao jedna od najvećih evropskih metropola. Ne samo zbog svojih velelepnih građevina i burne istorije, nego i zbog sadržajnog kulturnog života koji odlikuju autentični kastiljanski duh i kosmopolitski nemir. Još od 1561., kada je postao prestonica proglasom kralja Filipa II, u njemu su se gradile raskošne palate, monumentalna zdanja i prostrani parkovi. Njegove najveće kulturne znamenitosti mogu se obići pešice i zato vam predlažem turu Madrid za početnike.

Mapa vam neće biti potrebna, osim ako već sada želite da obeležite nezaobilazna mesta. Pre nego što krenemo, moram vam pomenuti da je Madrid prestonica sa najviše sunčanih dana u Evropi. Sunce vam nikada neće nedostajati, naročito ako odputujete u periodu od aprila do oktobra. Dan traje oko sat vremena duže nego u Beogradu, iako je vremenska zona ista. I jedno upozorenje! Ne očekujte sladoled na svakom ćošku niti česme sa pijaćom vodom. Madriđani se najradije osvežavaju pivom i letnjim vinom, a pauzu možemo napraviti u nekom od bezbrojnih barova. Vamos!

Na vratima sunca

Neka naša polazna tačka bude Puerta de Sol. To je srce Madrida, najveći i najznačajniji trg sa koga se račva čak deset ulica. Ovde se ispred Zgrade pošte (Casa de correos) nalazi Nulti kilometar (Kilómetro cero) centralna tačka Iberijskog poluostrva i obavezno mesto za slikanje onih koji se prvi put zadese u Madridu. U blizini je i statua medveda, zaštitnika grada koji je omiljeno društvo na fotografijama mnogih turista.

madrid centralni trg

U kraljevskoj bašti

Ulicom Arenal dolazimo do Trga Orijenta (Plaza de Oriente), a zatim i do sledeće nezaobilazne stanice, Kraljevske palate (Palacio Real). Ovo raskošno zdanje potiče iz XVIII veka, a španski monarsi se mogu pohvaliti kako imaju najveću palatu u Zapadnoj Evropi. Almudenina katedrala, koja se nalazi odmah pored palate (Catedral de la Almudena) potpuno je u njenoj senci. Građena je u XIX i XX veku u neoklasičnom stilu, ali tek 1993. zvanično je postala glavna madridska crkva. Svetsku slavu stekla je tek od 2004. kada su se u njoj venčao sadašnji kraljevski par.

Trg Španije – večno mesto za lutajućeg viteza

Prolazeći pored kraljevske bašte koju je osmislio čuveni venecijanski majstor Sabatini dolazimo do Trga Španije (Plaza de España). Ovo je jedan od omiljenih gradskih parkova za organizaciju letnjih koncerata i bazara, a prepoznatljiv je po spomeniku Migelu de Servantesu. Pored ovog slavnog Španca ovekovečeni su i junaci njegovog viteškog romana za koji kažu da je najprevođenija knjiga na svetu posle Bibilje: lutajući vitez Don Kihot na konju i njegov verni pratilac Sančo Pansa na magarcu. Na panorami trga ističe se i zgrada Španija (Edificio España), izgrađena 50-ih godina prošlog veka u neobaroknom stilu.

Gran Vija – ulica koja nikad ne spava

Baš kod Trga Španije kreće žila kucavica Madrida, Gran Vija. U doslovnom prevodu njeno ime znači “veliki put”. Zbog velikog broja pozorišta i bioskopa zovu je „evropski Brodvej“, ali je prepoznatljiva i kao „ulica koja nikada ne spava“. Svakodnevno ovuda protutnje hiljade ljudi i automobila, noću blješte svetleće reklame, suveniri i izlozi, ispred kojih spavaju prosjaci pokriveni kartonima. Ovde se vide sva lica velegrada i sve ono što mami posetioce da se vrate Madridu: raskošne građevine, puni barovi i neumorne ulice.

najpoznatija mesta u madridu

Trg Sibeles – na fijesti kod boginje

Ako nastavite Gran Vijom, a zatim kod Zgrade Metropolis produžite Ulicom Alkala, dolazite do Trga antičke boginje Sibeles (Plaza de Cibeles) i njene palate u kojoj je smeštena Gradska skupština. Na ovom mestu kraljevski klub Real Madrid i španska reprezentacija slave sve svoje pobede, a malo niže, niz ulicu Paseo del Prado, nalazi se Neptunov trg (Plaza de Neptuno), mesto za proslave Atletiko Madrida. Kad smo već kod fudbala, stadion „Santjago Bernabeu“ nalazi se na severu grada blizu Trga Kastilje (Plaza de Castilla) okružen skupim stambenim i poslovnim neboderima dok je stadion Atletika „Visente Kalderon“ na samom jugu, u radničkom naselju Argansuela. Ovoga puta nije nam usput da ih obiđemo, ali neka to ostane za neku od naših narednih šetnji.

El Retiro – sijesta na otvorenom

Od trga Sibeles ulicom Alkala dolazimo do Kapije za Alkalu (Puerta de Alcalá) monumentalnog slavoluka iz XVII veka. Iza njega ćemo ugledati velelepnu kapiju Retira, ogromnog parka koji je nekada bilo kraljevsko odmaralište na periferiji grada, a danas omiljena urbana oaza. Madriđani ovde najviše vole da provedu nedeljno popodne, da prošetaju, izvedu ljubimce, sunčaju se, džogiraju, dok će samo pravi turisti iskoristiti posetu Retiru da zaplove veštačkim jezerom. Ne ustručavajte se da predahnete na travi, da se opružite ili napravite piknik.

madrid park retiro

Pikaso, Goja i Dali u madridskom trouglu

Od Retira ćemo se spustiti ulicom Paseo del Prado kako bismo došli do takozvanog „Trougla umetnosti“. Njega čine tri muzeja:  El Prado, Reina Sofia i Tisen Boernitsa. Goja, Velaskes, Greko čekaju vas u prvom, Pikaso, Dali i Miro u drugom, i čitava istorija evropskog modernog slikarstva u trećem. Za svaki od njih pojedinačno bilo bi vam potrebno bar tri sata ili tri dana, ali predlažem da kod stanice železnice i metroa Atoća (Atocha) uputimo u kvartove kako bismo osetili autentični šarma Madrida.

Fjesta se nastavlja!

La Latina je jedan od najživopisnijih centralnih kvartova Madrida. Zbog velikog broja barova, pozorišta i večernje vreve koja oko ponoći dostiže vrhunac, La Latina je  pravo mesto da osetite šarm tapas barova. Fijesta se odavde obično seli u Malasanju, najalternativniji madridski kvart gde se u tipičnim lokalnim barovima (garritos) osamdesetih stvarala moderna muzička i umetnička scena Španije. Danas se ovde nalaze trgovine polovne i vintidž robe, hipsterske kafeterije, prodavnice ploča i muzičkih istrumenata… Kada padne noć atmosfera isprepletanim ulicama kao u lavirintu tiskaju se reke ljudi, atmosfera opija umesto pića, a muzički repertoar je mešavina raznih zvukova iz različitih perioda. Šta kažete za jutanju kafu posle burnog vikenda nekoj od gradskih pijaca?

Pijace ne smete zaobići

U nekoliko ulica kvarta La Latina nedeljom od 9 do 15 časova zaživi El Rastro, urbani madridski buvljak još od 1740. Dok birate novu ili polovnu robu izloženu na podu i tezgama, svratite u lokalne barove na tapase i pivo. U blizini je Tržnica Svetog Migela (Mercado de San Miguel), najsavremenija zatvorena pijaca od čelične konstrukcije gde se u prefinjenom ambijentu degustiraju i prodaju hrana i piće. Prva spontana i nenametljiva, druga stilizovana i prefinjena, ali obe predstavljaju slike autentičnog Madrida.

madrid pijace

Plasa Major – spoj koride, kafe i suvenira

Već smo se našli istorijskom kvartu Madrid de los Austrias, koji je dobio naziv po tome što je najveći broj zdanja izgrađen u vreme austrijske dinastije Borbona. Još nekoliko koraka i dolazimo do još jednog trga Plasa Major (Plaza Mayor). To je tipičan kastiljanski zatvoreni trg sa osam ulaza u obliku lukova, koji je nekada služio za borbe bikova, izvođenje predstava ili javna pogubljenja, a danas je glavno odredište bogatih turista za ispijanje kafe i kupovinu suvenira. Na trgu se nalazi i konjanička statua Filipa III. Ako sledeći put budete dolazili u decembru ili januaru, obavezno obiđite tradicionalni božićni vašar.

madrid plasa major

Ovde ćemo se zaustaviti. Šetnju nastavite sami, tamo gde vas noge odnesu. Ali pre toga, poslušajte pesmu „Pongamos que hablo de Madrid“ koja je nezvanična himna grada iz osamdesetih kada je Madrid doživeo muzičku revoluciju. Peva je Hoakin Sabina, jedna od najvećih muzičkih zvezda Španije i legenda Madrida.

Ukoliko planirate putovanje u Madrid, onda će vam sigurno biti zanimljiv tekst o znamenitostima Madrida 15 stvari o Madridu koje niste znali, o trgu Puerta de Sol pisala sam u ovom putopisu, a preporučujem vam i nekoliko najzanimljivih lokala u Madridu.

Zanimaju vas još neka putovanja u Španiju? Onda proverite kako je izgledalo moje letovanje u Kosta Bravi, moja prva poseta Barseloni ili sasvim neobično mesto Kuenka.

11 Replies to “Šetnja ulicom koja nikad ne spava”

  1. Lepo je setiti se dana u Madridu.
    Za putovanje je potrebna avionska karta, tvoj tekst kao vodic i duga setnja moze da pocne 🙂

    1. U ovom šetnja počinje, a nastavljamo je u nekom od sledećih tekstova. 😉

  2. Ognjena, hvala ti i na ovom komentaru. Ako ti se svideo tekst, verujem da bi ti se svideo i sam grad. 🙂

  3. Basita ovo je divnoooooo :*

    1. Madrid je divan! 😉 hvala Nato! :-*

  4. Štampam tvoje tekstove, idem za par dana 😉

  5. Idemo u aprilu u Madrid, a ja od silnih obaveza nisam još stigla ni da se radujem tom pitovanju kako treba ???? Ali poslije čitanja tvojih tekstova, jakoooo sam uzbuđenja! Jedva ćekam da krenem svoju šetnju od Puerta del Sol ????????????
    Hvala, fantastično dočaraš atmosferu mesta na kojem bivaš.

    1. Divno, malo vam zavidim! 🙂 Hvala, Madrid je za mene poseban i čini mi se da bih iznova mogla da pišem o njemu, uvek na drugačiji način. Nadam se da će ti moji putopisi pomoći da se pripremiš. 😉

  6. Mirjana Djokic says: Reply

    Fantasticno ste opisali Madrid i Andaluziju,hvala,

    1. Drago mi je da ti se dopadaju moji putopisi. Hvala tebi na čitanju!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.